Jedno
z często zadawanych mi pytań odnośnie wegańskiej diety to: "Co do chleba? No przecież masło, ser i szynka odpada...". Sama też kilka lat temu
miałam takie myśli, ale najlepsze w tym jest to, że odkąd zakochałam się w
kuchni wegańskiej pomysły na kanapki dwoją się i troją. Ogólnie rzecz biorąc
nigdy wcześniej moje menu nie było tak kolorowe, urozmaicone i bogate w
składniki odżywcze. Poniżej przedstawiam Wam listę moich ulubionych smarowideł, zarówno tych na
słodko, jak i w wersji wytrawnej. No powiedzcie, kto nie skusiłby się na taką
kanapeczkę?; )
Na słodko:
- Wegańskie masło czekoladowe- samo zdrowie, słodkie nie znaczy
złe;)
- Powidła śliwkowe- klasyka, przydatna kiedy nie ma
się czasu na zabawę w kuchni (do kupienia w każdym sklepie spożywczym);
- Masło orzechowe z plasterkami banana lub pomarańczy- uwielbiam przed lub/i po treningu (najlepsze te z min. 90% orzechów, bez soli i cukru).
Na wytrawnie:
- Guacamole- od niego zaczęłam moją przygodę z kuchnią
wegańską i to był bardzo dobry początek;
- Zielona pasta z fasoli i chrzanu- rekomenduje ją moja
najmłodsza, bardo wybredna siostra;
- Pasta z ciecierzycy- przekonała mamę mojego
chłopaka, że wegańskie= pyszne;
- Hummus- czy ktoś jeszcze go nie próbował?;)
- Twarożek z tofu- wg mnie niczym nie różni się w smaku od tego tradycyjnego, zajadam się nim z chlebem i bez.
Ps.
A teraz czekam na kanapkowe inspiracje od Was. Co jest Waszym numerem jeden?:)
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
mam słabość do kanapek i lubię wymyślać różne kombinacje - czy na słodko czy na wytrawnie, wszystkie pyszne! świetne pomysły :)
OdpowiedzUsuńPieczeń z pestek dyni i pasta z oliwek i słonecznika... To moi kanapkowi faworyci. :)
OdpowiedzUsuńBrzmi super:) A oliwki kocham w każdej postaci!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNa razie wypróbowałam trzy pasty - z chrzanem, z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i twarożek z tofu. Wszystkie rewelacyjne, bardzo szybkie w wykonaniu i przepyszne <3
OdpowiedzUsuńEkstra! Cieszę się, że smakowało! Na zdrowie!:)
UsuńPyszne są pasty z orzechów nerkowca z warzywami. Np. Z suszonymi pomidorami i cebulką.
OdpowiedzUsuń