Jedna
z moich ulubionych i najczęściej robionych past. Idealna na kanapki lub jako
dip. Jeśli mamy już gotową ciecierzycę, to zrobienie jej zajmie nam max. 10 min.
Warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie również dlatego, że zawiera mnóstwo
wartości odżywczych.
Dlaczego pasta z ciecierzycy jest taka wartościowa?
Ciecierzyca=
duże ilości białka, żelazo, kwas foliowy
Słonecznik=
magnez, wapń, wit. A, D, B6
Ziarna
sezamu= wapń, magnez, białko (porównywalne z tym pochodzącego z jajka)
Składniki:
v
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy/ 1 puszka konserwowej
v
1/2 słoika suszonych pomidorów
v
1/3 szkl. ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego)
v
1/3 szkl. słonecznika
v
1 łyżka koncentratu pomidorowego
v
1 łyżka sosu sojowego
v
odrobina chili w proszku
Wykonanie:
- Ziarna sezamu i słonecznik prażymy na patelni.
- Uprażone ziarna sezamu i słonecznik wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie dla Was zbyt gęsta, można dolać trochę oliwy z oliwek, oleju pozostałego z suszonych pomidorów lub po prostu zwykłej wody.
SMACZNEGO:)
Uwielbiam pastę z ciecierzycy a jak jeszcze są w niej suszone pomidory to już niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie zrobiłem. Wysmienita!
OdpowiedzUsuń