piątek, 15 sierpnia 2014

Pasta z ciecierzycy

Jedna z moich ulubionych i najczęściej robionych past. Idealna na kanapki lub jako dip. Jeśli mamy już gotową ciecierzycę, to zrobienie jej zajmie nam max. 10 min. Warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie również dlatego, że zawiera mnóstwo wartości odżywczych.

Dlaczego pasta z ciecierzycy jest taka wartościowa?
Ciecierzyca= duże ilości białka, żelazo, kwas foliowy
Słonecznik= magnez, wapń, wit. A, D, B6
Ziarna sezamu= wapń, magnez, białko (porównywalne z tym pochodzącego z jajka)

Składniki:
v  1 szkl. ugotowanej ciecierzycy/ 1 puszka konserwowej
v  1/2 słoika suszonych pomidorów
v  1/3 szkl. ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego)
v  1/3 szkl. słonecznika
v  1 łyżka koncentratu pomidorowego
v  1 łyżka sosu sojowego
v  odrobina chili w proszku

Wykonanie:
  1. Ziarna sezamu i słonecznik prażymy na patelni.
  2. Uprażone ziarna sezamu i słonecznik wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami  i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie dla Was zbyt gęsta, można dolać trochę oliwy z oliwek, oleju pozostałego z suszonych pomidorów lub po prostu zwykłej wody. 
SMACZNEGO:)


3 komentarze:

  1. Uwielbiam pastę z ciecierzycy a jak jeszcze są w niej suszone pomidory to już niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie sobie zrobiłem. Wysmienita!

    OdpowiedzUsuń