Dziś
przepis, o który najczęściej jestem pytana. Dla niewtajemniczonych "hummus"
brzmi kosmicznie, ale w rzeczywistości jest bardzo prosty do przyrządzenia i smakuje
rewelacyjnie. Większość tego typu gotowych past dostępnych w sklepach zawiera mnóstwo chemii, dlatego warto poświęcić tych dosłownie parę minut i zrobić zdrowy, odżywczy hummus samemu. Nadaje się jako dip do warzyw lub nachosów, ale też na kanapki i
jako farsz naleśnikowy.
Składniki:
- 3/4 szkl. ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (ew. z puszki)
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl. zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ziarna sezamu prażymy na patelni, a następnie
miksujemy na gładką masę z oliwą z oliwek.
- Dodajemy ciecierzycę, czosnek, cytrynę, wodę, sól, pieprz
i całość blendujemy,
- Wychodzi z tego dość gęsta masa. Jeśli chcemy ją
rozrzedzić, dolewamy wody lub oliwy z oliwek tak długo, aż uzyskamy
pożądaną konsystencję.
- W zamkniętym pojemniczku można przechowywać go w
lodówce nawet do ok. tygodnia.
zapisuję przepis, pyszne z warzywkami sezonowymi :))))
OdpowiedzUsuńZ warzywkami to mój ulubiony zestaw:)
OdpowiedzUsuń