sobota, 30 sierpnia 2014

Guacamole

Dziś przepis  na wegański klasyk, który idealnie sprawdza się na imprezach wraz z nachosami lub świeżym pieczywkiem. Z racji wspaniałych właściwości awokado, można imprezować i jednocześnie zapewnić sobie odżywczą i zdrową przekąskę. 

Awokado= super food!
Owoc (tak, to owoc!) ten tworzy kombinację zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz omega-3 wraz z wit. E, co jest bardzo korzystne dla naszego mózgu (zapobiega chorobie Alzheimera) i serca. Awokado to m.in. wit. B6, kwas foliowy i potas, którego jest aż o 30% więcej niż w bananach.  Warto jeszcze dodać, że awokado poprawia zdolność ciała do wchłaniania składników odżywczych.

Więcej informacji znajdziecie tu: 
http://faktydlazdrowia.pl/10-korzysci-zdrowotnych-jedzenia-awokado/

Składniki:
v  1 dojrzałe (miękkie) awokado
v  sok z połowy limonki/ ew. cytryny
v  1 ząbek czosnku
v  4 suszone pomidory
v  kilka listków bazylii
v  sól, szczypta chili

Wykonanie:
  1. Obieramy awokado i blendujemy je z pozostałymi składnikami.
  2. Doprawiamy solą i chili. 

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, muszę kiedyś się na taki pomysł skusić :))

    OdpowiedzUsuń