Dziś
przepis na wegański klasyk, który idealnie
sprawdza się na imprezach wraz z nachosami lub świeżym pieczywkiem. Z racji
wspaniałych właściwości awokado, można imprezować i jednocześnie zapewnić sobie
odżywczą i zdrową przekąskę.
Awokado= super food!
Owoc
(tak, to owoc!) ten tworzy kombinację zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz
omega-3 wraz z wit. E, co jest bardzo korzystne dla naszego mózgu (zapobiega
chorobie Alzheimera) i serca. Awokado to m.in. wit. B6, kwas foliowy i potas, którego jest aż o 30% więcej niż w
bananach. Warto jeszcze dodać, że
awokado poprawia zdolność ciała do wchłaniania składników odżywczych.
Więcej
informacji znajdziecie tu:
http://faktydlazdrowia.pl/10-korzysci-zdrowotnych-jedzenia-awokado/
Składniki:
v
1 dojrzałe (miękkie) awokado
v
sok z połowy limonki/ ew. cytryny
v
1 ząbek czosnku
v
4 suszone pomidory
v
kilka listków bazylii
v
sól, szczypta chili
Wykonanie:
- Obieramy awokado i blendujemy je z pozostałymi
składnikami.
- Doprawiamy solą i chili.
Świetny przepis, muszę kiedyś się na taki pomysł skusić :))
OdpowiedzUsuń