sobota, 24 października 2015

Wegańska pizza

To nie będzie wpis o tym, jak szybko wyczarować coś z niczego i nie napracować się przy tym. Moim zdaniem robienie pizzy to jedno z bardziej czasochłonnych zajęć w kuchni. Ugniatanie ciasta wymaga nie tylko czasu, ale też trochę siły i cierpliwości. To samo ze sprzątaniem po całej robocie;) ALE to wszystko jest i tak niczym w porównaniu do efektu końcowego, czyli PRZEPYSZNEJ pizzy własnej produkcji z ulubionymi dodatkami. Może nie jest to coś, co robię co tydzień, ale raz na jakiś czas uwielbiam znowu włazić w ten cały bajzel, tylko po to, żeby na koniec delektować się swoim dziełem. Najlepiej jest też mieć jeszcze jedną albo dwie pary rąk do pomocy- to świetny pomysł na spędzenie czasu razem i dobrą zabawę:)

Fot.R.Kołomłocki
Składniki na 2 średniej wielkości pizze:
  • 2 szkl. mąki pszennej (a najlepiej włoskiej typu 00)
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4  łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:
  • 350 g. passaty  pomidorowej z przyprawami (np. połowa takiej)
  • 1 cukinia
  • olej kokosowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • 250 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1/2 szkl. zielonych oliwek
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 op. rukoli
  • ser wegański do pizzy (np. taki) lub inny sos a'la serowy (np. z tego przepisu)

Wykonanie:
  1. Rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/2 łyżki mąki, cukier i 3 łyżki ciepłej wody, mieszamy  i odstawiamy na 10-15 min., aż rozczyn urośnie.
  2. W dużej misce umieszczamy rozczyn, mąkę, wodę, oliwę i sól. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto- tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.
-mi zajmuje to ok. 20 min. i choć ciasto początkowo wydaje się nie mieć ładu i składu, to mniej więcej po tym czasie zawsze idealnie się formuje;
- w trakcie ugniatania ciasta bardzo pomocne jest podsypywanie co jakiś czas mąki

  1. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce,  po tym czasie powinno podwoić objętość.
W tym czasie przygotowujemy potrzebne dodatki:
  1. Obieramy i kroimy w kostkę pieczarki i cebule, a następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu.
  2. Cukinie i pomidory kroimy w plasterki.
  3. Papryki kroimy w paski.
  4. Pokrojone cukinie i papryki zanurzamy w oleju kokosowym wymieszanym z przyprawą do ziemniaków i podsmażamy lub podpiekamy  piekarniku (tak, żeby lekko zmiękły).
  5. Oliwki kroimy.
  6. Ser trzemy na tarce.
Po godzinie wracamy do ciasta:
  1. Zagniatamy całość porządnie jeszcze raz, dzielimy na 2 części, każdą część rozciągamy lub rozwałkowujemy i przekładamy  na blachę lub kamienny talerz do pieczenia pizzy.
  2. Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym (brzegi zostawiamy nieposmarowane) i nakładamy wszystkie dodatki. Całość posypujemy startym serem i wkładamy do rozgrzanego do 250 st. piekarnika i pieczemy ok. 20 min. (tak, żeby brzegi ciasta się zarumieniły).
  3. Podajemy z rukolą. 
Fot.R.Kołomłocki

3 komentarze:

  1. Co prawda jestem tylko wegetarianką, ale z chęcią bym spróbowała takiej pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się trzeba napracować, ale warto od czasu do czasu:)

      Usuń
  2. A moim zdaniem szybko się robi taką pizzę:) Dłużej trzeba czekać aż ciasto urośnie. Swoją robię bardzo podobnie, jedynie nie dodaję żadnych "serów" i mniej oliwy do ciasta (albo czasami wcale i też jest pycha). Możesz spróbować dodać mniej oliwy i na sam koniec, wtedy szybciej się wyrabia. Twoja wersja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń