Mam
szczęście do dobrych, przyjaznych i otwartych ludzi, takich którzy np. szanują
mój wybór diety wegańskiej mimo, że być może sami nie czują potrzeby rezygnacji
z jedzenia mięsa. Taka właśnie jest mama mojego chłopaka, p. Danka, która przy
okazji moich odwiedzin zawsze o mnie
pamięta i przygotowuje coś bezmięsnego. Pomysłami mogłaby obdzielić ze stu
kucharzy, a gdyby prowadziła bloga, to pewnie posypałyby się miliony lajków;)
Ale przejdźmy do sedna, czyli podkradniętego od niej przepisu na rewelacyjne
danie i ciekawy sposób na podanie cukinii. Sos świetnie imituje rozpuszczony
ser, a całość jest przepyszna.
Składniki:
Krążki:
v
1 cukinia
v
3-4 łyżki oleju roślinnego
v
2-3 łyżki przyprawy do ziemniaków
v
4 średnie pomidory
v
3-4 średnie cebule
v
1 op. tofu
v
2 łyżki sosu sojowego
v
1/3 szkl. mleka roślinnego
v
zioła prowansalskie
v
sól, pieprz
Sos (a'la rozpuszczona mozarella;)):
v
1/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
v
1/4 szkl. wody
v
1/4 szkl. oleju roślinnego
v
1 łyżka ziaren słonecznika
v
1-2 łyżki płatków drożdżowych
v
1 łyżka octu
v
2-3 łyżki soku z cytryny
v
sól, pieprz
Wykonanie:
- Cukinię, pomidory i cebulę kroimy w krążki.
- Pokrojoną cukinię zanurzamy w oleju i przyprawie do
ziemniaków.
- Krążki cebuli podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
starając się nie uszkodzić kształtu krążków.
- Tofu kroimy na cienkie paseczki i marynujemy (tj.
zanurzamy i odstawiamy na min. 10-15 min., a najlepiej godzinę lub dwie) w
sosie sojowym wymieszanym wcześniej z mlekiem i płatkami drożdżowymi.
- Układamy na sobie kolejno: doprawioną cukinię,
podsmażone krążki cebuli, plasterki pomidora i zamarynowane kawałki tofu.
- Posypujemy każdy kawałek ziołami prowansalskimi oraz
wg uznania solą i pieprzem.
- Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30- 40 min., do momentu, w którym pomidor i cukinia będą widocznie przypieczone.
W
międzyczasie przygotowujemy sos:
- Blendujemy ziarna słonecznika.
- Dokładamy do słonecznika resztę składników i
blendujemy na gładką masę.
- Nakładamy porcję sosu na każdy gotowy krążek.
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R. Kołomłocki |
super pomysł - szczególnie na tą "mozzarellę" :) do zrobienia! :D
OdpowiedzUsuńO mniam! Koniecznie wypróbuję tę mozzarellę na jakiejś pizzy!
OdpowiedzUsuń*_* zapisuję koniecznie do zrobienia, ta mozarella bardzo mi się podoba, ale krążki cukinii również
OdpowiedzUsuń