Pyszne, proste, naturalne. Minimum składników, maksimum smaku. Na dobrą
sprawę, wystarczą 4 składniki: wiórki, olej kokosowy, słód i gorzka czekolada,
ale można zaszaleć i dodać skórkę pomarańczową oraz wodę różaną, żeby nadać
pralinkom ciekawej, pomarańczowej nuty. Dobrze mieć w lodówce takie małe co
nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kokosowo-pomarańczowe pralinki
to jest to!:)
Fot.www.cookzoom.pl |
Składniki na ok. 18 sztuk
- 2 szkl. wiórków kokosowych
- 2/3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodu)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady+1 łyżka oleju kokosowego
- opcjonalnie do dekoracji kilka posiekanych orzechów lub/i otarta skórka pomarańczy
Wykonanie:
- Wiórki blendujemy wraz z syropem klonowym, olejem
kokosowym, wodą różaną i skórką pomarańczy, tak aby powstała lepka masa. W
trakcie blendowania można od czasu do czasu przemieszać całość łyżką i
ponownie blendować.
- Z powstałej masy formujemy rękoma podłużne batoniki,
które następnie wstawiamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady.
- Czekoladę łamiemy i wraz z olejem kokosowym
umieszczamy w małym rondelku. Całość trzymamy na bardzo małym ogniu i co
chwilę mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia czekolady.
- Ulepione wcześniej batoniki zanurzamy w całości w
czekoladzie, dekorujemy orzechami lub skórką pomarańczową i wstawiamy do
lodówki na min. 30 min.
Fot.www.cookzoom.pl |
Fot.www.cookzoom.pl |
nie ma to jak urocze, domowe słodkości!
OdpowiedzUsuńo taaaak! <3 to jest to!! kokos i czekolada, nic dodać, nic ująć! cudowne :)
OdpowiedzUsuń