piątek, 3 marca 2017

Wegański 3 bit bez pieczenia

Jeśli lubicie słodkości w stylu lekko kruchego, ale jednak wilgotnego ciastka przełożonego rozpływającym się w ustach kremem, karmelem i uwieńczonego gorzką czekoladą z orzechami, to mam dziś dla Was coś w czym się zakochacie! Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno na stałe zagości w moim repertuarze cukierniczym;)
Fot. CookZoom.pl

Składniki:
  • 450 g. herbatników wegańskich  (do kupienia np. w Lidlu)
  • 2 szkl. daktyli
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml. mleka (250 ml. do rozmieszania)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 duże garście orzeszków solonych lub nerkowca podprażonych na patelni i posypanych szczyptą soli

Powstaną następujące warstwy, licząc od spodu:
1. Herbatniki
2. Karmel
3. Herbatniki
4. Budyń
5. Herbatniki
6. Czekolada gorzka+ orzeszki solone

Wykonanie:

  1. Na prostokątnej blaszce układamy obok siebie pierwszą warstwę herbatników.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min., po czym odsączamy z wody i miksujemy z masłem orzechowym, a następnie rozsmarowujemy na pierwszej warstwie herbatników (możemy pomóc sobie zwilżonymi rękoma lub widelcem).
  3. Na karmelu układamy kolejną warstwę herbatników (układajcie je w kierunku takim samym jak pierwszą warstwę, tak żeby pierwsza i druga warstwa się pokrywały).
  4. Proszek budyniowy mieszamy dokładnie z 250 ml. mleka i cukrem, pozostałe 500 ml. mleka zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień, dolewamy rozpuszczony proszek budyniowy i mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy z 4 łyżkami oleju kokosowego.
  5. Na drugiej warstwie herbatników rozsmarowujemy masę budyniową i rozkładamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników (analogicznie do pierwszej i drugiej warstwy).
  6. Czekoladę rozpuszczamy z masłem orzechowym w kąpieli wodnej, rondelku lub mikrofalówce.
  7. Smarujemy trzecią warstwę herbatników czekoladą i posypujemy posiekanymi orzeszkami.
  8. Gotowe ciasto schładzamy przez noc. 
Fot. CookZoom.pl

Fot. CookZoom.pl

20 komentarzy:

  1. Mniam - czegoś takiego właśnie mi trzeba :) Jutro idę na poszukiwania wegańskich herbatników - świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nalezy ukladac ciasto na jakims papierze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile łyżek masła orzechowego do daktyli a ile do czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... do czekolady nie dałam masła orzechowego:) Wszystko poszło do daktyli.

      Usuń
    2. Napisane jest że z masłem orzechowym. MozE chodziło ci o te 2-3lyzeczki oleju koko?

      Usuń
  4. Było robione - pychota :) będzie i na stole w święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto robiłam już kilka razy i za każdym razem mnie zachwyca. Zresztą nie tylko mnie!
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? Np zwykłym olejem?

    OdpowiedzUsuń
  8. To znów ja, kolejny raz będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie, zjadlam chyba z pół blachy o matko wiecej go nie zrobie....

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepraszam, ale jak to jest wegańskie, skoro w składzie jest mleko i budyń? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń to skrobia z aromatem, są wegańskie. Mleko - pewnie chodziło o napój roślinny

      Usuń
  11. jest mega.Jak kilka lat temu zrobiłam pierwszy raz to był hicior , można zrobić w wersji wegańskiej jak i z krowim mlekiem , kwestia wyboru .Ale na pewno warto bo jest pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie się za każdym razem waży mas jak miksuje budyń z olejem kokosowym :(

    OdpowiedzUsuń