sobota, 11 marca 2017

Muffiny warzywne

Oryginalna przystawka, sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji albo po prostu przekąska na drugie śniadanie- uniwersalne muffiny warzywne sprawdzą się o każdej porze i  na każdą okazję. Najlepsze podane na ciepło, z hummusem i pomidorkami! Pychotka! :)

Fot. CookZoom.pl

Składniki na 14 dużych sztuk:
Suche
  • 2 szkl. mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki czarnej soli (lub ew. zwykłej)
Mokre
  • 1,5 szkl. mleka roślinnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
Dodatki warzywne
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 kostki tofu (użyłam bazyliowego)
  • 9-10 oliwek (użyłam czarnych)
Wykonanie:
  1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche.
  2. Mleko mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na chwilę.
  3. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  4. Paprykę i tofu kroimy w kostkę.
  5. Łączymy składniki suche z mokrymi (mleko z octem+ olej), a następnie dodajemy wszystkie warzywa. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
  6. Nakładamy masę łyżką do foremek (wypełniałam prawie do pełna, ale tak żeby nie wystawało.)
  7. Pieczemy w 175 st. ok. 40 min. 
Fot. CookZoom.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz