Oryginalna
przystawka, sposób na urozmaicenie śniadania lub kolacji albo po prostu
przekąska na drugie śniadanie- uniwersalne muffiny warzywne sprawdzą się o każdej
porze i na każdą okazję. Najlepsze
podane na ciepło, z hummusem i pomidorkami! Pychotka! :)
Fot. CookZoom.pl |
Składniki na 14 dużych sztuk:
Suche
- 2 szkl. mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki czarnej soli (lub ew. zwykłej)
Mokre
- 1,5 szkl. mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
Dodatki warzywne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 kostki tofu (użyłam bazyliowego)
- 9-10 oliwek (użyłam czarnych)
Wykonanie:
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche.
- Mleko mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na
chwilę.
- Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na
niewielkiej ilości oleju.
- Paprykę i tofu kroimy w kostkę.
- Łączymy składniki suche z mokrymi (mleko z octem+
olej), a następnie dodajemy wszystkie warzywa. Całość dokładnie mieszamy
łyżką.
- Nakładamy masę łyżką do foremek (wypełniałam prawie
do pełna, ale tak żeby nie wystawało.)
- Pieczemy w 175 st. ok. 40 min.
Fot. CookZoom.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz