Jeśli
lubicie słodkości w stylu lekko kruchego, ale jednak wilgotnego ciastka
przełożonego rozpływającym się w ustach kremem, karmelem i uwieńczonego gorzką
czekoladą z orzechami, to mam dziś dla Was coś w czym się zakochacie! Robiłam
je po raz pierwszy, ale na pewno na stałe zagości w moim repertuarze
cukierniczym;)
Fot. CookZoom.pl |
Składniki:
- 450 g. herbatników wegańskich (do kupienia np. w Lidlu)
- 2 szkl. daktyli
- 6 łyżek masła orzechowego
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml. mleka (250 ml. do rozmieszania)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 duże garście orzeszków solonych lub nerkowca podprażonych na patelni i posypanych szczyptą soli
Powstaną następujące warstwy, licząc od spodu:
1.
Herbatniki
2.
Karmel
3.
Herbatniki
4.
Budyń
5.
Herbatniki
6.
Czekolada gorzka+ orzeszki solone
Wykonanie:
- Na prostokątnej blaszce układamy obok siebie
pierwszą warstwę herbatników.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min.,
po czym odsączamy z wody i miksujemy z masłem orzechowym, a następnie
rozsmarowujemy na pierwszej warstwie herbatników (możemy pomóc sobie
zwilżonymi rękoma lub widelcem).
- Na karmelu układamy kolejną warstwę herbatników (układajcie
je w kierunku takim samym jak pierwszą warstwę, tak żeby pierwsza i druga
warstwa się pokrywały).
- Proszek budyniowy mieszamy dokładnie z 250 ml. mleka
i cukrem, pozostałe 500 ml. mleka zagotowujemy, a następnie zmniejszamy
ogień, dolewamy rozpuszczony proszek budyniowy i mieszamy, aż do uzyskania
gęstej masy. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy z 4
łyżkami oleju kokosowego.
- Na drugiej warstwie herbatników rozsmarowujemy masę
budyniową i rozkładamy trzecią, ostatnią warstwę herbatników (analogicznie
do pierwszej i drugiej warstwy).
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem orzechowym w kąpieli
wodnej, rondelku lub mikrofalówce.
- Smarujemy trzecią warstwę herbatników czekoladą i
posypujemy posiekanymi orzeszkami.
- Gotowe ciasto schładzamy przez noc.
Fot. CookZoom.pl |
Fot. CookZoom.pl |
Mniam - czegoś takiego właśnie mi trzeba :) Jutro idę na poszukiwania wegańskich herbatników - świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam:) pychotka!
UsuńCzy nalezy ukladac ciasto na jakims papierze?
OdpowiedzUsuńUłożyłam na folii aluminiowej:)
UsuńIle łyżek masła orzechowego do daktyli a ile do czekolady?
OdpowiedzUsuńHmmm... do czekolady nie dałam masła orzechowego:) Wszystko poszło do daktyli.
UsuńNapisane jest że z masłem orzechowym. MozE chodziło ci o te 2-3lyzeczki oleju koko?
UsuńJakie wymiary foremki?:)
OdpowiedzUsuń25 cm. na 35 cm.:)
UsuńByło robione - pychota :) będzie i na stole w święta ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszy mnie to:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo ciasto robiłam już kilka razy i za każdym razem mnie zachwyca. Zresztą nie tylko mnie!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? Np zwykłym olejem?
OdpowiedzUsuńTo znów ja, kolejny raz będę robić :)
OdpowiedzUsuńBoskie, zjadlam chyba z pół blachy o matko wiecej go nie zrobie....
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale jak to jest wegańskie, skoro w składzie jest mleko i budyń? ;)
OdpowiedzUsuńBudyń to skrobia z aromatem, są wegańskie. Mleko - pewnie chodziło o napój roślinny
Usuńjest mega.Jak kilka lat temu zrobiłam pierwszy raz to był hicior , można zrobić w wersji wegańskiej jak i z krowim mlekiem , kwestia wyboru .Ale na pewno warto bo jest pyszne...
OdpowiedzUsuńMnie się za każdym razem waży mas jak miksuje budyń z olejem kokosowym :(
OdpowiedzUsuń