Nie
ma imprezy bez dobrej przystawki, a najlepiej żeby była ładnie podana, zdrowa i
oczywiście smaczna. Osobiście uwielbiam przystawki z buraka. Tym razem puściłam
wodze fantazji i w ruch poszły serduszkowe foremki do ciasteczek. Jak Wam się
podoba efekt? Dla mnie bomba!
Fot. CookZoom.pl |
Składniki:
- 4- 5 buraków
- 1 op. tofu 180 g.
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki czarnej soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki do podania:
Sałatka z rukoli/ roszponki, oliwy z oliwek, orzechów włoskich, soli i pieprzu
Wykonanie:
- Buraki gotujemy i kroimy w plastry lub dowolny inny kształt (ja kroiłam w plastry, a z nich foremką do ciasteczek wykrawałam serduszka)
- Składniki na masę blendujemy.
- Buraki przekładamy gotowym serkiem z tofu.
- Przełożone krążki podajemy same jako przystawkę lub dodatkowo z rukolą, pokruszonymi orzechami i oliwą z oliwek.
Uwagi:
- Jeśli tylko pokroicie buraki w plastry i nie będziecie wykrawać wzorków, to na pewno wyjdzie Wam dużo więcej gotowych sztuk.
- Jeśli natomiast skusicie się na wykrawanie, to zostanie Wam sporo buraczanych skrawków, które możecie wykorzystać do innych dań, np. do kotletów.
- Przełożone buraki najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu. Potem też są pyszne, ale serek tofu zabarwi się sokiem z buraka.
Fot. CookZoom,pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz