piątek, 19 maja 2017

Wegański Coleslaw, czyli surówka z kapusty

Podobno surówka Coleslaw wywodzi się ze sztuki kulinarnej  starożytnych Rzymian i oznacza w dosłownym tłumaczeniu po prostu "surówkę z kapusty".  I na taką właśnie prostą surówkę z kapusty miałam ostatnio chęć. Jej zweganizowana wersja smakowo w niczym nie odbiega od oryginału, a wręcz śmiem twierdzić, że jest nawet lepsza! ;)

Fot. CookZoom.pl

Składniki:
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Opcjonalnie: 3 plastry świeżego lub puszkowanego ananasa
Sos
  • 1 op. tofu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka dowolnego słodu
  • 1/2 łyżeczki soli (użyłam czarnej)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
  1. Pietruszkę i marchewki ścieramy na tarce.
  2. Jabłko kroimy w bardzo drobną kostkę.
  3. Kapustę cienko szatkujemy.
  4. Paprykę kroimy w cienkie paseczki
  5. Natkę siekamy drobno..
  6. Opcjonalny ananas kroimy w drobną kostkę.
Sos
  1. Wszystkie składniki sosu poza olejem miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy olej i delikatnie miksujemy dalej.
  2. Łączymy sos z wcześniej przygotowanymi warzywami, dokładnie mieszamy. 
Fot. CookZoom.pl
Fot. CookZoom.pl



1 komentarz: