Podobno
surówka Coleslaw wywodzi się ze sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian i oznacza w dosłownym
tłumaczeniu po prostu "surówkę z kapusty". I na taką właśnie prostą surówkę z kapusty
miałam ostatnio chęć. Jej zweganizowana wersja smakowo w niczym nie odbiega od oryginału,
a wręcz śmiem twierdzić, że jest nawet lepsza! ;)
Fot. CookZoom.pl |
Składniki:
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1/2 papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- Opcjonalnie: 3 plastry świeżego lub puszkowanego ananasa
Sos
- 1 op. tofu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka dowolnego słodu
- 1/2 łyżeczki soli (użyłam czarnej)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
- Pietruszkę i marchewki ścieramy na tarce.
- Jabłko kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Kapustę cienko szatkujemy.
- Paprykę kroimy w cienkie paseczki
- Natkę siekamy drobno..
- Opcjonalny ananas kroimy w drobną kostkę.
Sos
- Wszystkie składniki sosu poza olejem miksujemy na
gładką masę, a następnie dodajemy olej i delikatnie miksujemy dalej.
- Łączymy sos z wcześniej przygotowanymi warzywami,
dokładnie mieszamy.
Fot. CookZoom.pl |
Fot. CookZoom.pl |
Fajna! <3
OdpowiedzUsuń