czwartek, 13 października 2016

Sałatka z awokado, mango i buraka

Pogoda jaka jest- każdy widzi. Nic się nie chce, wszystko szaro- bure, a do wiosny jeszcze trochę. Ja jednak zaklinam tę jesienną aurę i przemycam do swojej kuchni jak najwięcej kolorów, a przy okazji też wartościowych produktów. To właśnie znajdziecie w tej łatwej, szybkiej i  smacznej sałatce.  Jeśli lubicie tego typu przepisy, to musicie koniecznie ją wypróbować. No i koniecznie dajcie znać, jakie Wy macie sposoby na jesień:)


Składniki:
  • 1 op. rukoli lub roszponki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duży ugotowany burak
  • 1 mango
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 op. kiełków na patelnię
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po garści ziaren słonecznika i pestek dyni
Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 lyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie:
  1. Awokado, buraka i mango kroimy w niezbyt drobną kostkę.
  2. Pietruszkę drobno siekamy.
  3. Kiełki podsmażamy na oleju, dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze 2-3 minuty na ogniu.
  4. Ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  5. Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.
  6. Łączymy wszystkie składniki z sosem. 

2 komentarze: