Pogoda
jaka jest- każdy widzi. Nic się nie chce, wszystko szaro- bure, a do wiosny
jeszcze trochę. Ja jednak zaklinam tę jesienną aurę i przemycam do swojej
kuchni jak najwięcej kolorów, a przy okazji też wartościowych produktów. To
właśnie znajdziecie w tej łatwej,
szybkiej i smacznej sałatce. Jeśli lubicie tego typu przepisy, to musicie
koniecznie ją wypróbować. No i koniecznie dajcie znać, jakie Wy macie sposoby
na jesień:)
Składniki:
- 1 op. rukoli lub roszponki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży ugotowany burak
- 1 mango
- 1 pęczek pietruszki
- 1 op. kiełków na patelnię
- 1-2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowy)
- 2 łyżki sosu sojowego
- po garści ziaren słonecznika i pestek dyni
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 2 lyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
- Awokado, buraka i mango kroimy w niezbyt drobną
kostkę.
- Pietruszkę drobno siekamy.
- Kiełki podsmażamy na oleju, dodajemy sos sojowy,
dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze 2-3 minuty na ogniu.
- Ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej
patelni.
- Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.
- Łączymy wszystkie składniki z sosem.
Czy w swojej wegańskiej kuchni korzystasz z filtrowanej wody?
OdpowiedzUsuńCzasami tak.
Usuń