Dziś,
po długiej przerwie będzie o tym, jak z porażki zrobić sukces. Co, jak co, ale
kuchnia daje w tym temacie spore pole do popisu;)
Zabierając
się za ten przepis chciałam na początku zrobić samosy. Kleiłam i kleiłam,
wrzucałam na olej i nijak miało się to do efektu, który chciałam osiągnąć. W
końcu stwierdziłam, że chrzanię to i skoro mam już tyle pysznego farszu, to
zrobię pierogi z nietypowym farszem i na szybko wymyśliłam też do nich super
sos pomidorowy. I wiecie co? Rodzinka była zachwycona! Wyszło zdrowiej (bo
tradycyjne samosy smaży się na głębokim oleju), mega pysznie i oryginalnie.
Spróbujcie!:)
Składniki:
Farsz
- 1/2 kg. ziemniaków
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- po 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, czarnego pieprzu, kardamonu , cynamonu, gałki muszkatołowej i chili (lub 2 łyżeczki przyprawy garam masala)
- 1 cebula
- 2-3 cm. świeżego korzenia imbiru (lub ew. 1 łyżka zmielonego)
- 1 szklanka ugotowanego lub 1 puszka zielonego groszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Sos
- 100 g. kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml. sosu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- świeża bazylia- kilkanaście listków
Wykonanie:
Farsz
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego
wszystkie przyprawy i smażymy ok 2 min., aż przyprawy uwolnią swój aromat.
- Cebulę siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce i razem
dodajemy do przypraw na patelni, całość mieszamy i podsmażamy, aż cebula
stanie się lekko brązowa.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki i groszek. Całość
mieszamy i podsmażamy koljnych kilka minut.
- Dodajemy sok z cytryny, dosalamy, mieszamy.
Ciasto
- Mąkę mieszamy z solą.
- Wlewamy olej, mieszamy dłońmi (najlepiej wcieramy
palcami) z mąką.
- Dodajemy do całości ciepłą wodę i wyrabiamy rękoma
elastyczne, gładkie ciasto. Może to potrwać nawet do 5-10 min.
- Stolnicę posypujemy mąką, a na niej rozwałkowujemy
ciasto o grubości 2-3 mm.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy randami szklanki
lub specjalną maszynką krążki.
- Na każdy krążek nakładamy czubatą łyżeczkę
nadzienia, a następnie sklejamy ze sobą boki. Można końcówką widelca
dognieść boki, żeby mieć pewność, że pierogi są dobrze sklejone i na pewno
nie rozejdą się podczas gotowania.
- Do dużego garnka nalewamy wody do 3/4 jego wysokości i
zagotowujemy ją.
- Wrzucamy pierogi do gotującej się wody i wyciągamy po ich wypłynięciu na powierzchnię.
Sos
- Kaszę jaglaną gotujemy w 1/2 szkl. wody. zgodnie z
przepisem na opakowaniu, czyli ok. 15 min. na małym ogniu.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie
podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
- Sos pomidorowy blendujemy z kaszą jaglaną, a
następnie mieszankę wlewamy na patelnię, dodajemy sos sojowy oraz
wszystkie przyprawy, całość mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu
pod przykryciem.
- Bazylię rozdrabniamy i mieszamy z sosem. Zostawiamy kilka listkówa. do ozdoby na wierzch.
Podanie
Pierogi
nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy bazylią
LUB
pierogi
wkładamy na patelnię do sosu, delikatnie mieszamy, można jeszcze chwilę
podsmażyć i z patelni w całości wykładamy
na talerze, a następnie dekorujemy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz