niedziela, 12 lutego 2017

Pierogi z farszem indyjskim w sosie pomidorowym

Dziś, po długiej przerwie będzie o tym, jak z porażki zrobić sukces. Co, jak co, ale kuchnia daje w tym temacie spore pole do popisu;)
Zabierając się za ten przepis chciałam na początku zrobić samosy. Kleiłam i kleiłam, wrzucałam na olej i nijak miało się to do efektu, który chciałam osiągnąć. W końcu stwierdziłam, że chrzanię to i skoro mam już tyle pysznego farszu, to zrobię pierogi z nietypowym farszem i na szybko wymyśliłam też do nich super sos pomidorowy. I wiecie co? Rodzinka była zachwycona! Wyszło zdrowiej (bo tradycyjne samosy smaży się na głębokim oleju), mega pysznie i oryginalnie. Spróbujcie!:)


Składniki:
Farsz
  • 1/2 kg. ziemniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • po 1/4  łyżeczki kminu rzymskiego, czarnego pieprzu, kardamonu , cynamonu, gałki muszkatołowej i chili (lub 2 łyżeczki przyprawy garam masala)
  • 1 cebula
  • 2-3 cm. świeżego korzenia imbiru (lub ew. 1 łyżka zmielonego)
  • 1 szklanka ugotowanego lub 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
Sos
  • 100 g. kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml. sosu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • świeża bazylia- kilkanaście listków
Wykonanie:
Farsz
  1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego wszystkie przyprawy i smażymy ok 2 min., aż przyprawy uwolnią swój aromat.
  3. Cebulę siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce i razem dodajemy do przypraw na patelni, całość mieszamy i podsmażamy, aż cebula stanie się lekko brązowa.
  4. Dodajemy pokrojone ziemniaki i groszek. Całość mieszamy i podsmażamy koljnych kilka minut.
  5. Dodajemy sok z cytryny, dosalamy, mieszamy.
Ciasto
  1. Mąkę mieszamy z solą.
  2. Wlewamy olej, mieszamy dłońmi (najlepiej wcieramy palcami) z mąką.
  3. Dodajemy do całości ciepłą wodę i wyrabiamy rękoma elastyczne, gładkie ciasto. Może to potrwać nawet do 5-10 min.  
  4. Stolnicę posypujemy mąką, a na niej rozwałkowujemy ciasto o grubości 2-3 mm.
  5. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy randami szklanki lub specjalną maszynką krążki.
  6. Na każdy krążek nakładamy czubatą łyżeczkę nadzienia, a następnie sklejamy ze sobą boki. Można końcówką widelca dognieść boki, żeby mieć pewność, że pierogi są dobrze sklejone i na pewno nie rozejdą się podczas gotowania.
  7. Do dużego garnka nalewamy  wody do 3/4 jego wysokości i zagotowujemy ją.
  8. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody i wyciągamy po ich wypłynięciu na powierzchnię.
Sos
  1. Kaszę jaglaną gotujemy w 1/2 szkl. wody. zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli ok. 15 min. na małym ogniu.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
  3. Sos pomidorowy blendujemy z kaszą jaglaną, a następnie mieszankę wlewamy na patelnię, dodajemy sos sojowy oraz wszystkie przyprawy, całość mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Bazylię rozdrabniamy i mieszamy z sosem. Zostawiamy kilka listkówa. do ozdoby na wierzch.
Podanie
Pierogi nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy bazylią
LUB
pierogi wkładamy na patelnię do sosu, delikatnie mieszamy, można jeszcze chwilę podsmażyć  i z patelni w całości wykładamy na talerze, a następnie dekorujemy świeżą bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz