czwartek, 8 września 2016

Aromatyczne włoskie ciasto gruszkowe

Macie dziś może ochotę na coś słodkiego? A co powiecie na zatopione w słodkim czerwonym winie gruszki i orzechy włoskie? Całość podana w formie tarty i polana sosem tahini. Jakie to jest pyyyszne!  W sam raz na sezon gruszkowy. Skusicie się?



Składniki:
Ciasto
  • 3/4 szkl oleju kokosowego
  • 2 banany
  • 1/2  szkl. dowolnego słodu
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 5 gruszek
  • 100 g. rodzynek
  • duża garść orzechów włoskich
  • 50 ml. słodkiego czerwonego wina
  • 1/4 szkl. słodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
Polewa:
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka dowolnego słodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • kilka łyżek ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Ciasto
  1. Olej kokosowy, banany i słód miksujemy na gładką masę.
  2. Masę bananowo- kokosową mieszamy z mąką i zagniatamy jednolite, zwarte ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki.
Nadzienie
  1. Gruszki obieramy, kroimy na cztery, wycinamy środek, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min., a następnie odsączamy z nadmiaru wody i zanurzamy w winie.
  3. Orzechy siekamy bardzo drobno.
  4. Łączymy rodzynki w winie z orzechami, słodem, olejem kokosowym i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do pokrojonych gruszek. Ponownie mieszamy.
Wracamy do ciasta:
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 st.. 
  2. 2/3 ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość naszej foremki.
  3. Wykładamy/ wyklejamy foremkę ciastem, tak by boki foremki były również pokryte ciastem (dociskamy po prostu ciasto odpowiednio palcami ).
  4. Nadzienie odsączamy z wody/ wina i wykładamy je na spód ciasta.
  5. Resztę, czyli pozostałą 1/3 ciasta rozwałkowujemy, a następnie przykrywamy nią nadzienie. Doklejamy do boków spodu i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem (w wersji łatwiejszej możemy wierzch pokroić na paski i zrobić z nich kratkę).
  6. Pieczemy ok. 45 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku.
W międzyczasie przygotowujemy polewę:
  1. Miksujemy tahini, olej, wodę, słód, sok z cytryny na gładki sos. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
  2. Ciasto polewamy sosem tahini lub ew. dekorujemy samym cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. Ja bym się skusiła... :) Intrygujące połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słodkie ochotę mam zawsze:) Iście jesienna tarta

    OdpowiedzUsuń