wtorek, 30 sierpnia 2016

Buraczki w sosie malinowym

Dziś mam dla Was coś naprawdę ekstra ekstrawaganckiego! Buraczki w takim wydaniu będą oryginalną przystawką albo niebanalną sałatką na wszelkie okazje. Maliny i buraki to fantastyczne połączenie i uwierzcie, że w połączeniu z odrobiną chrzanu to już zupełne mistrzostwo! No to kto odważny spróbuje (a gwarantuję, że nie pożałuje!)? :)


Składniki:
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego (ew. innego słodu)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju lnianego (ew. oliwy z oliwek)
  • po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1/2 szkl. malin
  • 10 sztuk winogron (opcjonalnie)
  • 1 pęczek pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • chrzan (opcjonalnie do podania)
Wykonanie:
  1. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Musztardę, syrop klonowy, ocet, olej lniany, maliny, sól i pieprz miksujemy na gładki sos.
  3. Winogrona kroimy wzdłuż na ćwiartki.
  4. Pietruszkę drobno siekamy.
  5. Orzechy rozdrabniamy w palcach lub siekamy nożem.
  6. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Podajemy z odrobiną chrzanu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz