Dziś
mam dla Was coś naprawdę ekstra ekstrawaganckiego! Buraczki w takim wydaniu
będą oryginalną przystawką albo niebanalną sałatką na wszelkie okazje. Maliny i
buraki to fantastyczne połączenie i uwierzcie, że w połączeniu z odrobiną chrzanu
to już zupełne mistrzostwo! No to kto odważny spróbuje (a gwarantuję, że nie
pożałuje!)? :)
Składniki:
- 3 ugotowane buraki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki syropu klonowego (ew. innego słodu)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju lnianego (ew. oliwy z oliwek)
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- 1/2 szkl. malin
- 10 sztuk winogron (opcjonalnie)
- 1 pęczek pietruszki
- garść orzechów włoskich
- chrzan (opcjonalnie do podania)
Wykonanie:
- Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Musztardę, syrop klonowy, ocet, olej lniany, maliny,
sól i pieprz miksujemy na gładki sos.
- Winogrona kroimy wzdłuż na ćwiartki.
- Pietruszkę drobno siekamy.
- Orzechy rozdrabniamy w palcach lub siekamy nożem.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Podajemy z odrobiną chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz