Wypróbowałam
już kilka mniej lub bardziej udanych przepisów na chlebek bananowy, ale ten
zdecydowanie bije na głowę wszystkie! Jest lekko wilgotny, lekko słodki i nadaje
się idealnie na słodkie kanapki lub po
prostu jako bardziej wytrawne ciacho. Świetna alternatywa dla zwykłego chleba i urozmaicenie śniadania. Do wypróbowania od zaraz! :)
Składniki:
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- 4 dojrzałe banany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. dowolnego słodu (cukier, syrop klonowy, z agawy, ksylitol itp. )
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli i kardamonu
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 2 łyżki startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
Wykonanie:
- Siemię lniane mieszamy w gorącą wodą (powinna
powstać konsystencja jajka)
- Banany, masło orzechowe, olej, cukier, cynamon, sól
i kardamon blendujemy na gładką masę.
- Mąkę i sodę mieszamy, a następnie dodajemy do
zblendowanych składników. Całość dokładnie mieszamy.
- Orzechy drobno siekamy i razem z wiórkami skórką
pomarańczową dodajemy do ciasta, ponownie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. ok. 45 min. (do suchego patyczka).
- Podajemy z dżemem lub masłem orzechowym.
Jakiej mąki najlepiej użyć? Pozdrawiam. Jokla.
OdpowiedzUsuńZwykła mąka pszenna zawsze będzie dobra, ale ostatnio spróbowałam z mieszanką gryczanej i owsianej i też wyszło pysznie:)
UsuńCzy mogę zamiast siemienia dodac po prostu jajko?
OdpowiedzUsuńJeśli je jadasz, to tak.
UsuńCzy mogę zamiast siemienia dodac po prostu jajko?
OdpowiedzUsuńPiecze się już 45 minut, patyczek mokruteńki ;) Trzymamy dalej :)
OdpowiedzUsuńTrzymałam w sumie z godzinę 15 minut, ale wyszedł pyszniutki :) Dziękuję :*
OdpowiedzUsuńTo super, cieszę się, że smacznie wyszło. Jak widać piekarnik piekarnikowi nie równy;)
Usuń