Jakiś
czas temu uczestniczyłam w balu absolwentów mojego liceum. Ku mojemu (miłemu)
zaskoczeniu przygotowano dla mnie mnóstwo (!) wegańskich pyszności, m.in. rewelacyjny
ryż pulao, który jadłam pierwszy raz w życiu. Smakował mi tak bardzo, że
postanowiłam odtworzyć jego smak i na stałe wprowadzić go do swojej kuchni.
Myślę, że Ci, którzy lubią kuchnię indyjską będą zachwyceni! :)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchew
- po 1/2 łyżeczki kminku, curry, imbiru, kurkumy, papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- 200 g. ryżu brązowego (lub zwykłego)
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. ugotowanego/puszka groszku
- świeża kolendra- kilka listków do dania i kilka do podania
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na
rozgrzanej na dużej/ głębokiej patelni oliwie z oliwek.
- Paprykę kroimy w cienkie paski, a marchew w drobną
kostkę, a następnie dodajemy razem z przyprawami na patelnię do cebuli i
czosnku. Podsmażamy kilka minut i mieszamy od czasu do czasu.
- Dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i podsmażamy
kolejnych kilka minut.
- Dolewamy bulion warzywny, całość mieszamy i trzymamy
na małym ogniu ok. 15-20 min. (aż ryż się ugotuje).
- Na koniec dodajemy ugotowany groszek i posiekaną
kolendrę.
- Podajemy udekorowane kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz