środa, 2 marca 2016

Gruszkowo- wiśniowy ryżnik

Dziś prezentuję Wam kolejny przepis nagrodzony w konkursie "Roślinnie z miłości". Autorką jest Anna Jarczak i przyznam, że gdyby zaprosiła mnie na takie ciacho, to na pewno bym nie odmówiła:) Wiśnie, gruszki i czekolada... czego chcieć więcej! Pychota! :)

Składniki na małą tortownicę lub kwadratową blachę:
  • 300 g ryżu basmati (3 woreczki)
  • 3 gruszki
  • 450 g mrożonych wypestkowanych wiśni
  • 500 ml domowego mleka owsianego (przepis tutaj )
  • 10 g cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią!)
  • 6 łyżeczek agaru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 90 g gorzkiej  czekolady
Przygotowanie: 
1.      Ryż gotujemy około 10 minut w nieosolonej wodzie.
2.       Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 1 łyżką brązowego cukru i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.  
3.      Mleko owsiane zagotowujemy z cukrem waniliowym i 4 łyżkami brązowego cukru. Powinno zmienić swoją konsystencję na kleistą. Dodajemy agar, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2 minut. Kleik dodajemy do ryżu i blendujemy do połączenia składników.
4.      Masę ryżową dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy 1,5 szklanki zamrożonych wiśni, do drugiej pieczone gruszki. 
5.      Na blaszkę lub tortownicę wykładamy masę gruszkową, wygładzamy, następnie nakładamy masę wiśniową.
6.      Resztę mrożonych wiśni przecinamy na pół i układamy na wierzchu.
7.      Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. 
8.      Ryżnik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.


2 komentarze:

  1. haha, ta nazwa zabawna… zjadłabym takiego ryżnika :D

    OdpowiedzUsuń
  2. "Ryżnik" - pierwszy raz słyszę taką nazwę. Podoba mi się :)
    Ciacho z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń