Dziś zamieszczam pierwszy z 3
nagrodzonych przepisów w konkursie "Roślinnie z miłości". Jego autorką jest
Anna Górecka. Jej ciasto prezentuje się po prostu obłędnie i myślę, że tak samo smakuje. W
najbliższej wolnej chwili z chęcią je wypróbuję! :)
Składniki (duża blacha):
- 3 szkl. mąki pszennej ( lub orkiszowej)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szkl. oleju kokosowego
- 1/2 szkl. zimnej wody
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka roślinnego
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól oraz cukier
przesiewamy do dużej miski.
2. Do suchych składników dodajemy olej i ugniatamy ciasto w
placach.
3. Następnie stopniowo dodajemy zimną wodę, stale zagniatając
ciasto.
4. Powstałe kruche ciasto dzielimy na dwie części, w
proporcjach 3:2 i każdą z nich zawijamy w folię. Większą część umieszczamy w
lodówce, mniejszą zaś przekładamy do zamrażarki.
5. Jabłka oczyszczamy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach lub kroimy w niezbyt dużą kostkę. Owoce łączymy z cynamonem, kardamonem
i cukrem waniliowym.
6. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy
olejem.
7. Schłodzone w lodówce ciasto ścieramy na tarce o dużych
oczkach równomiernie na spód naszej foremki. Lekko ugniatamy dłońmi, nakłuwamy
widelcem i pieczemy przez 5 minut w 160°C.
8. Przygotujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, w
pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko się zacznie gotować
wlewamy rozpuszczony budyń i całość intensywnie mieszamy, gdy zacznie gęstnieć
zdejmujemy z palnika.
9. Podpieczony spód ciasta obsypujemy bułką tartą. Na spód
równomiernie wykładamy jabłka, na które wylewamy jeszcze gorący budyń. Na
wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
10. Ciasto nakrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do
góry) i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez
35 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 20 minut.
11. Dobrze ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz