wtorek, 23 lutego 2016

Wegański jabłecznik z budyniem

Dziś zamieszczam pierwszy z 3 nagrodzonych przepisów w konkursie "Roślinnie z miłości". Jego autorką jest Anna Górecka. Jej ciasto prezentuje się po prostu obłędnie i myślę, że tak samo smakuje. W najbliższej wolnej chwili z chęcią je wypróbuję! :)


Składniki (duża blacha):
  • 3 szkl. mąki pszennej ( lub orkiszowej)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. oleju kokosowego 
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 750ml mleka roślinnego
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
1.      Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól oraz cukier przesiewamy do dużej miski.
2.      Do suchych składników dodajemy olej i ugniatamy ciasto w placach.
3.      Następnie stopniowo dodajemy zimną wodę, stale zagniatając ciasto.
4.      Powstałe kruche ciasto dzielimy na dwie części, w proporcjach 3:2 i każdą z nich zawijamy w folię. Większą część umieszczamy w lodówce, mniejszą zaś przekładamy do zamrażarki.
5.      Jabłka oczyszczamy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w niezbyt dużą kostkę. Owoce łączymy z cynamonem, kardamonem i cukrem waniliowym.
6.      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy olejem.
7.      Schłodzone w lodówce ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach równomiernie na spód naszej foremki. Lekko ugniatamy dłońmi, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 5 minut w 160°C. 
8.      Przygotujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko się zacznie gotować wlewamy rozpuszczony budyń i całość intensywnie mieszamy, gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z palnika.
9.      Podpieczony spód ciasta obsypujemy bułką tartą. Na spód równomiernie wykładamy jabłka, na które wylewamy jeszcze gorący budyń. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
10.  Ciasto nakrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35 minut. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 20 minut.

11.  Dobrze ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz