sobota, 19 marca 2016

Wegańskie ślimaki

Dziś coś łatwego i szybkiego. Coś, co nada się na spotkanie z przyjaciółmi lub większą imprezę. Coś, co przy minimum wysiłku maksymalnie Was zadowoli i zachwyci Waszych gości. Spróbujcie tych wegańskich ślimaków i dajcie znać, jak wyszły:)



Składniki
  • 1 op. wegańskiego ciasta francuskiego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 tofu wędzone
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czubrycy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 10-15 listków bazylii lub 1 łyżeczka sproszkowanej
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Bazylię drobno siekamy.
  3. Tofu blendujemy z koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, mlekiem roślinnym, płatkami drożdżowym, czubrycą i i papryką wędzoną. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i całość mieszamy łyżką.
  4. Powstałą masę z tofu nakładamy równomiernie na blat ciasta francuskiego w taki sposób, żeby pozostało ok. 1,5-2 cm. wolnego brzegu (będzie on potrzebny, żeby skleić boki). Ciasto zawijamy w rulon, lekko dociskamy brzeg, a następnie ostrym nożem kroimy 2-3 cm. ślimaki.
  5. Układamy na blaszce (w 2-3 cm. odstępach- ciasto trochę urośnie) i pieczemy ok 20- 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (najlepiej zaglądajcie od czasu do czasu i sprawdzajcie, czy już się zarumieniły i wtedy wyciągajcie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz