Dziś
coś łatwego i szybkiego. Coś, co nada się na spotkanie z przyjaciółmi lub
większą imprezę. Coś, co przy minimum wysiłku maksymalnie Was zadowoli i
zachwyci Waszych gości. Spróbujcie tych wegańskich ślimaków i dajcie znać, jak
wyszły:)
Składniki
- 1 op. wegańskiego ciasta francuskiego
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 tofu wędzone
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czubrycy
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 10-15 listków bazylii lub 1 łyżeczka sproszkowanej
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
niewielkiej ilości oleju.
- Bazylię drobno siekamy.
- Tofu blendujemy z koncentratem pomidorowym, sosem
sojowym, mlekiem roślinnym, płatkami drożdżowym, czubrycą i i papryką
wędzoną. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i całość mieszamy łyżką.
- Powstałą masę z tofu nakładamy równomiernie na blat
ciasta francuskiego w taki sposób, żeby pozostało ok. 1,5-2 cm. wolnego
brzegu (będzie on potrzebny, żeby skleić boki). Ciasto zawijamy w rulon,
lekko dociskamy brzeg, a następnie ostrym nożem kroimy 2-3 cm. ślimaki.
- Układamy na blaszce (w 2-3 cm. odstępach- ciasto trochę urośnie) i pieczemy ok 20- 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (najlepiej zaglądajcie od czasu do czasu i sprawdzajcie, czy już się zarumieniły i wtedy wyciągajcie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz