poniedziałek, 11 stycznia 2016

Korma wegańska

Uwielbiam kuchnię indyjską za różnorodność, za zdecydowane przyprawy, za łączenie smaków, za słodkość i pikantność w jednym i za dobre doświadczenia, bo chyba nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś indyjskiego nie przypadło mi do gustu. I uwielbiam indyjskie restauracje za to, że są bardzo często źródłem mojej inspiracji. Latem wybraliśmy się do Krakowa i właśnie w indyjskiej restauracji jedliśmy rewelacyjne danie a'la korma. Spróbowałam odtworzyć ten smak i wyszło przepysznie! Polecam!:)

Fot. CookZoom.pl
Składniki:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 cebule
- główka czosnku
- 3 cm kłącza imbiru
- płaska łyżeczka chilli
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 op. tofu (180 g.)
- 1/4 całego ananasa
- 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 2 garście szpinaku
- 3 garście rodzynek
- 3 garście orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka mąki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 g. ryżu

Wykonanie:
  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i siekamy czosnek, a następnie podsmażamy na złoty kolor.
  2. Na tarce ścieramy na drobnych oczkach imbir i razem z imbirem, chili, kurkumą, kardamonem, cynamonem i solą dusimy przez kolejne 5 min. co chwila mieszając.
  3. Tofu i ananasa kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i dolewamy bulion warzywny. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 3-4 min.
  4. Dodajemy szpinak, rodzynki i orzeszki ziemne, mieszamy i zostawiamy 2-3 min. na małym ogniu.
  5. Mleczko kokosowe mieszamy z mąką i dodajemy do zawartości patelni, dokładnie mieszamy i gotujemy przez nast. 15 min.
  6. Podajemy z ryżem, który gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Fot.CookZoom.pl

2 komentarze:

  1. Czy tofu mogę zastąpić innym wegańskim składnikiem? Jeśli tak to czym? Myślałam o ciecierzycy, ale może jest coś, co bardziej pasuje :)

    OdpowiedzUsuń