Kopiec
kreta to popisowe ciasto mojej siostry. Pięknie się prezentuje i wszystkim smakuje;)
Postanowiłam je zweganizować, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest
doskonałe: lekkie, puszyste, czekoladowe, kremowe. Na dodatek jak na tak
efektowne ciasto, robi się je dosyć szybko, a buraka w ogóle nie czuć.
Spróbujcie sami!:)
Składniki:
Ciasto:
- 3 lub 4 średniej wielkości buraki (ok. 2 szkl. puree)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 1/3 szkl. gorącej wody
- 1/2 szkl. brązowego cukru/ stewii/ ksylitolu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 szkl. oleju kokosowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1,5 szkl. mąki owsianej lub gryczanej (ja dałam po 3/4 szkl. owsianej i gryczanej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki
- 1/2 łyżeczki imbiru
Krem:
- 4 banany
- 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2-3/4 szkl. brązowego cukru/ stewii/ ksylitolu
- puszka mleczka kokosowego (część stała)
Wykonanie:
Ciasto:
- Buraki gotujemy, a następnie blendujemy na puree (powinno
wyjść ok. 2 szkl.).
- Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i dokładnie
mieszamy (powinna powstać papka o konsystencji jajka).
- Rozpuszczamy gorzką czekoladę.
- Do zblendowanych buraków dodajemy siemię lniane,
rozpuszczoną czekoladę, cukier, olej kokosowy, olejek waniliowy i
blendujemy całość na gładką masę.
- Makę, proszek, sodę i przyprawy mieszamy.
- Łączymy mokre i suche składniki, tak żeby powstała
gładka, zwarta masa.
- Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do rozgrzanego
do 180st. piekarnika. Pieczemy ok.45 min.
Krem:
- Kaszę jaglaną blendujemy z cukrem oraz mleczkiem kokosowym.
Całość:
- Ciasto lekko przestudzamy, a następnie wyskrobujemy
łyżeczką środek ciasta, przy czym zostawiamy ok. 1 cm. dookoła ciasta oraz
ok. 1 cm. spodu. (wyskrobane kawałki ciasta dzielimy na małe okruszki i
zostawiamy na posypkę!)
- Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy we wgłębieniu
ciasta.
- Na banany wylewamy masę jaglaną i zasypujemy ją
okruchami (wyskrobanego wcześniej) ciasta.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy (najlepiej na całą noc).
Pyszność!
OdpowiedzUsuńWykombinuję tylko co dać zamiast bananów i robię <3 !!
Daj znać co sprawdziło się zamiast bananów:)
Usuńja robiłam z dojrzałą gruszką i było pycha:)
Usuńcudowny! mam ochotę zrobić to ciacho jak najszybciej :) kakao, banany, krem <3
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam to połączenie:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjestem laikiem, co oznacza część stała z mleka kokosowego? i jak ją uzyskać?
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe,najlepiej dobrej jakości,trzeba wstawić na noc do lodówki. Wtedy w puszce utworzy się część kremowa w górnej połowie puszki i woda w dolnej. Należy delikatnie otworzyć puszkę i wybrać łyżką cześć kremową ☺
UsuńNa jaką dużą blachę są podane proporcje na ciasto?
OdpowiedzUsuńStandardowa-24 cm.:)
UsuńNie ma możliwości, żebym go w tym tygodniu nie zrobiła. Najlepszy przepis na świecie! Kradnę :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Hej, czy siemię lniane powinno byc zmielone czy normalne w ziarenkach? ;)
OdpowiedzUsuńZmielone. Dzięki za słuszne pytanie- doprecyzuję w przepisie:)
UsuńCzy to ciasto ma po upieczeniu wyjść takie mokre, gliniaste? Wydawało mi się że jest upieczone po 45min ale gdy zaczęłam wyskrobywać środek na masę, już nie jestem przekonana...Ciasto jest gotowe, ale chyba podpiekę je w całości jeszcze kilka minut...
OdpowiedzUsuńI jak wyszło? Nie powinno być gliniaste. W niektórych piekarnikach trzeba potrzymać ciasto dłużej. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło. Pozdrawiam ☺
Usuńczy zamiast czekolady mogę dodać kakao ?
OdpowiedzUsuńIle kaszy jaglanej trzeba wsypać do rondelka żeby po ugotowaniu otzrymać 2 szklanki ? Szklanka to rozumiem 200gram
Możesz dodać kakao☺ 1 szklanka suchej kaszy da 2 szkl.ugotowanej.
Usuń