czwartek, 12 listopada 2015

Kokosowe praliny z nutką pomarańczy

Pyszne, proste, naturalne. Minimum składników, maksimum smaku. Na dobrą sprawę, wystarczą 4 składniki: wiórki, olej kokosowy, słód i gorzka czekolada, ale można zaszaleć i dodać skórkę pomarańczową oraz wodę różaną, żeby nadać pralinkom ciekawej, pomarańczowej nuty. Dobrze mieć w lodówce takie małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kokosowo-pomarańczowe pralinki to jest to!:)

Fot.www.cookzoom.pl
Składniki na ok. 18 sztuk
  • 2 szkl. wiórków kokosowych
  • 2/3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodu)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady+1 łyżka oleju kokosowego
  • opcjonalnie do dekoracji kilka posiekanych orzechów lub/i otarta skórka pomarańczy

Wykonanie:
  1. Wiórki blendujemy wraz z syropem klonowym, olejem kokosowym, wodą różaną i skórką pomarańczy, tak aby powstała lepka masa. W trakcie blendowania można od czasu do czasu przemieszać całość łyżką i ponownie blendować.
  2. Z powstałej masy formujemy rękoma podłużne batoniki, które następnie wstawiamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady.
  3. Czekoladę łamiemy i wraz z olejem kokosowym umieszczamy w małym rondelku. Całość trzymamy na bardzo małym ogniu i co chwilę mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia czekolady.
  4. Ulepione wcześniej batoniki zanurzamy w całości w czekoladzie, dekorujemy orzechami lub skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Fot.www.cookzoom.pl
Fot.www.cookzoom.pl


2 komentarze:

  1. nie ma to jak urocze, domowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  2. o taaaak! <3 to jest to!! kokos i czekolada, nic dodać, nic ująć! cudowne :)

    OdpowiedzUsuń