Lubicie
figi? A ciasto z figami i jabłkami? Ostatnio to połączenie jest moim numerem
jeden i robię je przy każdej możliwej okazji. Zainspirował mnie przepis Jamiego
Olivera, który sukcesywnie zweganizowałam. Podobno sam wypiek pochodzi z Bolonii, ale gwarantuję, że i u nas będzie smakował wyśmienicie, zwłaszcza w taką pogodę jak teraz;)
Fot. CookZoom.pl |
- 2/3 szklanki kaszy kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki cukru brązowego (lub innego słodu)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki siemienia lnianego+ 3/4 szkl. wody
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1,5 szklanki pełnotłustego mleka roślinnego (czyli kokosowego)
- 150 g suszonych fig (100 g. do ciasta i 50 g. na wierzch)
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 garście rodzynek
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- skórka otarta z 2 cytryn
- opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:
1.
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą,
dokładnie mieszamy- powinna powstać masa przypominająca konsystencję jajka.
2.
Gotowe siemię lniane miksujemy z oliwą
z oliwek i syropem klonowym.
3.
Kaszę kukurydzianą, mąkę owsianą, bułkę
tartą, cukier, sól, cynamon mieszamy.
4.
Do suchych składników dodajemy
mieszankę z siemienia lnianego, oliwy i syropu klonowego, rodzynki, skórkę z
cytryn i pomarańczy, dolewamy mleczko kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
5.
Figi kroimy w paski (odkładamy 50 g.),
jabłka w kostkę, a następnie mieszamy z przygotowaną masą.
6.
Ciasto wylewamy na blachę, układamy
resztę fig na wierzchu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 50
min.
Fot.CookZoom.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz