sobota, 21 listopada 2015

Bustrengo, czyli ciasto jabłkowo-figowe

Lubicie figi? A ciasto z figami i jabłkami? Ostatnio to połączenie jest moim numerem jeden i robię je przy każdej możliwej okazji. Zainspirował mnie przepis Jamiego Olivera, który sukcesywnie zweganizowałam. Podobno sam wypiek pochodzi z Bolonii, ale gwarantuję, że i u nas będzie smakował wyśmienicie, zwłaszcza w taką pogodę jak teraz;)
Fot. CookZoom.pl
Składniki:
  • 2/3 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (lub innego słodu)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki siemienia lnianego+ 3/4 szkl. wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka roślinnego (czyli kokosowego)
  • 150 g suszonych fig (100 g. do ciasta i 50 g. na wierzch)
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 2 garście rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:
1.      Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy- powinna powstać masa przypominająca konsystencję jajka.
2.      Gotowe siemię lniane miksujemy z oliwą z oliwek i syropem klonowym.
3.      Kaszę kukurydzianą, mąkę owsianą, bułkę tartą,  cukier, sól, cynamon mieszamy.
4.      Do suchych składników dodajemy mieszankę z siemienia lnianego, oliwy i syropu klonowego, rodzynki, skórkę z cytryn i pomarańczy, dolewamy mleczko kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
5.      Figi kroimy w paski (odkładamy 50 g.), jabłka w kostkę, a następnie mieszamy z przygotowaną masą.
6.      Ciasto wylewamy na blachę, układamy resztę fig na wierzchu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 50 min. 

Fot.CookZoom.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz