czwartek, 17 września 2015

Owsiane ciasteczka doskonałe

Żadne kupne fit-ciasteczka nie smakują mi tak jak te wykonane własnoręcznie. Nie wiem jak Was, ale mnie denerwują te wszystkie fit-batoniki, ciasteczka i inne przekąski, których koszt jest totalnie nieadekwatny do jakości i smaku. Zapewne są wyjątki, niemniej jednak ostatnimi czasy trafiałam na twarde i niemal bezsmakowe produkty, które miały być zamiennikiem tradycyjnych słodkości, a wysoka cena miała się chyba kojarzyć z wysoką jakością. No cóż, nie przekonuje mnie to. Chcę jeść zdrowo,  ale też cieszyć się smakiem, czyli dosłownie i w przenośni mieć ciastko i zjeść ciastko;) Potrzeba do tego tylko 30 min. i kilku prostych składników. Ciasteczka wychodzą miękkie i pyszne nawet bez polewy, ale jak chcecie zaszaleć i akurat macie jagody goji, to warto wypróbować.

Ps. Ktoś mi ostatnio pożarł cały talerz tych ciasteczek przy jednym posiedzeniu. Chyba smakowały;)

Składniki na ok. 26 szt.:
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 3 banany
  • 5 łyżek dowolnego słodu (np. ksylitol, syrop klonowy/ z agawy itp. )
  • 1/3 szkl. oleju (najlepiej kokosowego)
  • garść płatków migdałowych
  • garść dowolnych orzechów
  • garść rodzynek
  • garść wiórek kokosowych
  • po 1/2 łyżeczki imbiru i cynamonu

Opcjonalna polewa:
  • 1/2 szkl. jagód goji+ 1 łyżka cukru (najlepiej ksylitolu)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady+6 łyżek mleka roślinnego

Wykonanie:
  1. Blendujemy olej, banany i słód.
  2. Suche składniki, czyli płatki, mąkę, orzechy, rodzynki, płatki migdalowe, wiórki, imbir i cynamon mieszamy.
  3. Łączymy masę olejowo-bananową z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy (rękoma wyrabiam zwarte ciasto).
  4. Z powstałej masy formujemy rękoma ciasteczka i wstawiamy na 20-30 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Mniej więcej w połowie można je przewrócić na drugą stronę, jeśli chcemy, aby były rumiane z obu stron.
Polewa:
  1. Blendujemy jagody goji z cukrem.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w mleku.
  3. Polewamy każde ciasteczko czekoladą, a następnie nakładamy masę z jagód goji. 
Fot. R.Kołomłocki


3 komentarze:

  1. Wszystko zanotowane, pełznę do kuchni miętolić ciastka - w lodówce umierają 4 dość starszawe banany - więc będą jak znalazł - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starszawe banany to doskonały powód do zrobienia i zjedzenia tych ciasteczek, często u mnie też:)

      Usuń