Macie czasami tak,
że nachodzi Was ochota na coś słodkiego, z rozsądku jednak wybieracie
"mniejsze zło" (jakieś wafelki ryżowe, kupne fit-batoniki itp.), a
ochota na prawdziwe słodkie i tak nie mija?
Jeśli tak, to mam
dla Was słodkie z prawdziwego zdarzenia. Słodkie i zdrowe! Nie żadne
zamienniki-oszukiwacze, co to ze słodkim albo/ i zdrowym niewiele mają wspólnego.
Mój absolutny hicior wśród naturalnych słodyczy: deserek Snickers- uwierzcie mi, obłęd dla
podniebienia!;)
Składniki na ok. 6 porcji:
Spód czekoladowy
1/2
szkl. migdałów
1/2
szkl. daktyli
szczypta
soli
2
łyżki kakao
Masa sernikowa
1
szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/3
szkl. mleka roślinnego
sok
z 1/2 cytryny
1/2
szkl. daktyli
2
łyżki masła orzechowego
Karmel
2
duże garście orzeszków ziemnych lub nerkowca+ szczypta soli
3
łyżki masła orzechowego
1
szkl. daktyli
Polewa czekoladowa
1
tabliczka gorzkiej czekolady
5
łyżek oleju kokosowego (ew. mleka roślinnego)
Wykonanie:
Spód czekoladowy
- Blendujemy oddzielnie daktyle i migdały (chyba, że
macie super blender i poradzi sobie ze zmiksowaniem obydwu składników na
raz).
- Mieszamy zblendowane daktyle i migdały, dodajemy kakao oraz szczyptę soli i blendujemy ponownie całość.
Masa sernikowa
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Karmel
- Orzeski siekamy i prażymy na suchej patelni, a
następnie oprószamy solą.
- Daktyle blendujemy z masłem orzechowym.
Polewa czekoladowa:
- Rozpuszczamy czekoladę w oleju lub mleku.
Ostatni etap
- Układamy warstwowo przygotowane masy:
- spód
czekoladowy
- masa
sernikowa
- karmel
- prażone
orzeszki
- polewa
czekoladowa
- ew. orzeszki
do dekoracji
Fot. R.Kołomłocki |
Fot.R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
o matko! zaślinię zaraz klawiaturę na widom, a nawet już na samą myśl o tym deserze! uwielbiam karmel z daktyli i masła orzechowego <3
OdpowiedzUsuń