Żadne kupne
fit-ciasteczka nie smakują mi tak jak te wykonane własnoręcznie. Nie wiem jak
Was, ale mnie denerwują te wszystkie fit-batoniki, ciasteczka i inne przekąski,
których koszt jest totalnie nieadekwatny do jakości i smaku. Zapewne są
wyjątki, niemniej jednak ostatnimi czasy trafiałam na twarde i niemal bezsmakowe
produkty, które miały być zamiennikiem tradycyjnych słodkości, a wysoka cena
miała się chyba kojarzyć z wysoką jakością. No cóż, nie przekonuje mnie to. Chcę
jeść zdrowo, ale też cieszyć się smakiem,
czyli dosłownie i w przenośni mieć ciastko i zjeść ciastko;) Potrzeba do tego
tylko 30 min. i kilku prostych składników. Ciasteczka wychodzą miękkie i pyszne nawet bez
polewy, ale jak chcecie zaszaleć i akurat macie jagody goji, to warto
wypróbować.
Ps. Ktoś mi ostatnio pożarł cały talerz tych ciasteczek przy jednym posiedzeniu. Chyba smakowały;)
Ps. Ktoś mi ostatnio pożarł cały talerz tych ciasteczek przy jednym posiedzeniu. Chyba smakowały;)
Składniki na ok.
26 szt.:
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1/4 szkl. mąki gryczanej
- 3 banany
- 5 łyżek dowolnego słodu (np. ksylitol, syrop klonowy/ z agawy itp. )
- 1/3 szkl. oleju (najlepiej kokosowego)
- garść płatków migdałowych
- garść dowolnych orzechów
- garść rodzynek
- garść wiórek kokosowych
- po 1/2 łyżeczki imbiru i cynamonu
Opcjonalna polewa:
- 1/2 szkl. jagód goji+ 1 łyżka cukru (najlepiej ksylitolu)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady+6 łyżek mleka roślinnego
Wykonanie:
- Blendujemy olej, banany i słód.
- Suche składniki, czyli płatki, mąkę, orzechy, rodzynki, płatki
migdalowe, wiórki, imbir i cynamon mieszamy.
- Łączymy masę olejowo-bananową z suchymi składnikami i dokładnie
mieszamy (rękoma wyrabiam zwarte ciasto).
- Z powstałej masy formujemy rękoma ciasteczka i wstawiamy na 20-30 min.
do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Mniej więcej w połowie można je
przewrócić na drugą stronę, jeśli chcemy, aby były rumiane z obu stron.
Polewa:
- Blendujemy jagody goji z cukrem.
- Czekoladę rozpuszczamy w mleku.
- Polewamy każde ciasteczko czekoladą, a następnie nakładamy masę z
jagód goji.
Fot. R.Kołomłocki |
prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuńWszystko zanotowane, pełznę do kuchni miętolić ciastka - w lodówce umierają 4 dość starszawe banany - więc będą jak znalazł - pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńStarszawe banany to doskonały powód do zrobienia i zjedzenia tych ciasteczek, często u mnie też:)
Usuń