czwartek, 10 września 2015

Deserek Snickers

Macie czasami tak, że nachodzi Was ochota na coś słodkiego, z rozsądku jednak wybieracie "mniejsze zło" (jakieś wafelki ryżowe, kupne fit-batoniki itp.), a ochota na prawdziwe słodkie i tak nie mija?
Jeśli tak, to mam dla Was słodkie z prawdziwego zdarzenia. Słodkie i zdrowe! Nie żadne zamienniki-oszukiwacze, co to ze słodkim albo/ i zdrowym niewiele mają wspólnego. Mój absolutny hicior wśród naturalnych słodyczy: deserek Snickers- uwierzcie mi, obłęd dla podniebienia!;)

Składniki na ok. 6 porcji:
Spód czekoladowy
1/2 szkl. migdałów
1/2 szkl. daktyli
szczypta soli
2 łyżki kakao

Masa sernikowa
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 szkl. mleka roślinnego
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl. daktyli
2 łyżki masła orzechowego

Karmel
2 duże garście orzeszków ziemnych lub nerkowca+ szczypta soli
3 łyżki masła orzechowego
1 szkl. daktyli

Polewa czekoladowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek oleju kokosowego (ew. mleka roślinnego)

Wykonanie:
Spód czekoladowy
  1. Blendujemy oddzielnie daktyle i migdały (chyba, że macie super blender i poradzi sobie ze zmiksowaniem obydwu składników na raz).
  2. Mieszamy zblendowane daktyle i migdały, dodajemy kakao oraz szczyptę soli i blendujemy ponownie całość.
Masa sernikowa
  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Karmel
  1. Orzeski siekamy i prażymy na suchej patelni, a następnie oprószamy solą.
  2. Daktyle blendujemy z masłem orzechowym.
Polewa czekoladowa:
  1. Rozpuszczamy czekoladę w oleju lub mleku.
Ostatni etap
  1. Układamy warstwowo przygotowane masy:
- spód czekoladowy
- masa sernikowa
- karmel
- prażone orzeszki
- polewa czekoladowa
- ew. orzeszki do dekoracji

Fot. R.Kołomłocki
Fot.R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki


1 komentarz:

  1. o matko! zaślinię zaraz klawiaturę na widom, a nawet już na samą myśl o tym deserze! uwielbiam karmel z daktyli i masła orzechowego <3

    OdpowiedzUsuń