Upały nie odpuszczają.
Przydałoby się zacząć dzień czymś chłodnym, orzeźwiającym i sycącym. Melon
będzie do tego świetną bazą, a w połączeniu z kokosową kaszą jaglaną zapewni konkretną
dawkę energii na dzień dobry. Koniecznie podajcie to śniadanie w wydrążonych
połówkach melona. Smakuje tak jak wygląda, czyli obłędnie!:)
Składniki na 2
porcje:
- 1 melon (skorupka+ połowa miąższu)
- kawałek arbuza
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. mleka kokosowego (ew. innego roślinnego)
- 3-4 łyżki syropu klonowego (ew. innego słodu)
- 3-4 łyżki rodzynek
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z mleczkiem kokosowym i syropem
klonowym.
- Wiórki kokosowe prażymy na patelni (aż będę delikatnie brązowe).
- Do zblendowanej kaszy dodajemy uprażone wiórki (zostawiamy 2 łyżki do
posypania na wierzch) i rodzynki; całość mieszamy łyżką.
- Melona kroimy na pół i wydrążamy środek.
- Połowę miąższu melona i kawałek arbuza kroimy w kostkę i delikatnie
mieszamy z kaszą.
- Gotową masę przekładamy do wydrążonych połówek melona, posypujemy
wiórkami i przyozdabiamy rodzynkami, kawałkiem melona i arbuza.
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz