Moje
ulubione ciasta z dzieciństwa to sernik z rodzynkami mojej mamy i sernik na
zimno- co tu dużo gadać, ser rządził!;) Myślałam, że będzie mi ich brakowało,
ale trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach to mega proste odnaleźć dawne
smaki w wegańskim wydaniu. Kiedy ktoś mnie pyta czy trudno było mi zrezygnować z
większości tradycyjnych produktów, to bez wahania stwierdzam, że NIE. Wszystko to kwestia chęci otworzenia się na nowe produkty i
wyjścia poza tradycyjną bazę żywnościową (nie wspominając już o oczywistych motywach etycznych). Weganizm to dla mnie zdecydowanie fascynująca
kulinarna podróż w nieznane:) Dziś prosty przepis z użyciem produktów, na które natrafiłam właśnie dzięki kuchni roślinnej.
Tofu, agar czy mleczko kokosowe to dziś już stałe elementy mojej kuchni.
Składniki:
Spód
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1,5 szkl. daktyli
- 3 łyżki kakao
- 5 listków mięty
Masa "serowa"
- 1 op. tofu
- 2 banany
- 1/3 szkl. słodu
- po 3/4 szkl. mleczka kokosowego i roślinnego
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki agar-agar
Na wierzch
- 1/2 kg. wydrylowanych czereśni lub innych owoców
Wykonanie:
Spód
- Składniki na spód blendujemy na gładką masę i
wykładamy nią spód standardowej blachy do pieczenia.
Masa
- Składniki na masę serową oprócz agaru blendujemy również na gładką masę, a następnie przelewamy do garnka, dodajemy agar, a całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 min.
- Lekko przestudzoną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (masa stężeje tuż po wychłodzeniu, ale spód będzie potrzebował jeszcze chwili, aby dobrze się kroił).
- Kiedy masa zacznie tężeć, tj. ok. po 20-30 min.
dekorujemy ciasto dowolnymi owocami, czereśnie są idealne w tym
połączeniu!:)
Fot. R.Kołomłocki |
mam teraz taką ochotę na ten sernik, wystarczyło zobaczyć zdjęcie i już ślinka cieknie! a najlepiej prosto z lodówki <3 genialny!
OdpowiedzUsuńPyszny! :-) Jedyne co zmieniłam to borówki na czereśnie, bo nie chciało mi się iść do sklepu ;-) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Na zdrowie:)
UsuńMoja babcia robiła sernik, który tak wyglądał. Czas powrócić do dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuń