Ta
sałatka ma swoją historię- w przeciwieństwie do wielu przepisów, które rodzą
się spontanicznie albo powstają z braku laku, kiedy orientuję się, że nie mam
połowy potrzebnych składników i trzeba je jakoś zastąpić ;)
Pewnego
deszczowego popołudnia, głodni tak, że (sojowy;)) koń z kopytami nie mógłby
wystarczyć wpadliśmy do restauracji, która przyciągnęła nas wegańsko brzmiącym
daniem. Już miałam dopytywać o szczegóły, kiedy to okazało się, że dania dziś
nie serwują... Pocieszyliśmy się czymś innym, ale połączenie smaków niedoszłej
sałatki zaintrygowało mnie tak bardzo, że postanowiłam sama ją przyrządzić. Nie
mam pojęcia jaki był pierwowzór, ale swoją wersją jestem bardzo usatysfakcjonowana.
Ładnie się prezentuje, spokojnie nadaje się na elegancki obiad. Zaskakuje i
smakuje (koniec rymowania, nadszedł czas gotowania;)).
Składniki:
- 1 op. rukoli
Ziemniaki
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 op. przyprawy do ziemniaków
Buraki
- 4 buraki (opcjonalnie pęczek botwinki)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka czubrycy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- po kilka listków mięty i lubczyku
Gruszki
- 2 duże gruszki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego (ew. innego słodu)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 2 lyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy cytryny
- 1 pęczek pietruszki
Wykonanie:
- Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Ziemniaki mieszamy dokładnie z olejem i przyprawą do
ziemniaków.
- Buraki mieszamy z olejem i przyprawami.
- Wstępnie przyrządzone ziemniaki i buraki układamy na
blasze, a wierz posypujemy posieknym lubczykiem i miętą. Wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30-40 min.
W
między czasie zabieramy się za gruszki i sos
- Mieszamy ze sobą sok z cytryny, syrop klonowy i olej
kokosowy.
- Gruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie
zalewamy przygotowanym sokiem z cytryny.
- Kawałki gruszek grillujemy lub przypiekamy na patelni z każdej
strony, tak żeby nabrały ładnych "rumieńców" i trochę rozmiękły.
- Blendujemy wszystkie składniki sosu na gładką masę- poza pietruszką, którą drobno siekamy i dodajemy do gotowego sosu.
A
teraz już na talerzu
- Układamy rukolę, upieczone ziemniaki, buraki,
gruszkę, a całość polewamy sosem.
Fot. R.Kołomłocki |
sałatka jak dla mnie idealna, ostatnio mogę ciągle zajadać się pieczonymi warzywami, a ten dodatek grillowanej gruszki to strzał w dziesiątkę! <3
OdpowiedzUsuń