środa, 22 lipca 2015

Zupa z botwinki

To prawdopodobnie najprostszy przepis na zupę z botwinki. "Na czuja" wrzucałam do garnka wszystko, co miałam pod ręką, a co uznałam za godny składnik zupy. Wyszedł z tego całkiem niezły obiad- nie tylko smakowo, ale przede wszystkim odżywczo.

Dlaczego warto jeść botwinkę?
Ten burak zawiera m.in. wit A i C, sporo żelaza i wapnia, a do tego odtruwa i odkwasza organizm. 

Składniki:
  • 2 l. bulionu warzywnego
  • Pęczek botwinki 
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pęczka lubczyku
  • 4 łyżki octu jabłkowego

Wykonanie:
  1. Siekamy liście botwinki, lubczyk, a ziemniaki, marchewki, pietruszkę, młode buraki i seler kroimy w kostkę.
  2. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. (do momentu uzyskania miękkości warzyw).
  3. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy, całość dobrze mieszamy i podajemy z cytryną. 
Fot. Roger Kołomłocki
Fot. Roger Kołomłocki

2 komentarze:

  1. Zupa z botwinki to chyba moja ulubiona zupa, więc w sezonie robię bardzo często, ale nigdy nie dodawałam lubczyku - następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń