To
prawdopodobnie najprostszy przepis na zupę z botwinki. "Na czuja"
wrzucałam do garnka wszystko, co miałam pod ręką, a co uznałam za godny
składnik zupy. Wyszedł z tego całkiem niezły obiad- nie tylko smakowo, ale przede
wszystkim odżywczo.
Dlaczego warto jeść botwinkę?
Ten
burak zawiera m.in. wit A i C, sporo żelaza i wapnia, a do tego odtruwa i
odkwasza organizm.
Składniki:
- 2 l. bulionu warzywnego
- Pęczek botwinki
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 pęczka lubczyku
- 4 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie:
- Siekamy liście botwinki, lubczyk, a ziemniaki,
marchewki, pietruszkę, młode buraki i seler kroimy w kostkę.
- Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu
i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. (do momentu uzyskania miękkości
warzyw).
- Na koniec dodajemy ocet jabłkowy, całość dobrze
mieszamy i podajemy z cytryną.
Fot. Roger Kołomłocki |
Fot. Roger Kołomłocki |
Zupa z botwinki to chyba moja ulubiona zupa, więc w sezonie robię bardzo często, ale nigdy nie dodawałam lubczyku - następnym razem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń