środa, 24 czerwca 2015

Twarożek ze szczypiorkiem z tofu i oliwek

Nie jestem typem, który będąc na diecie wegańskiej tęskni za dawnymi smakami. O ile większość ludzi w moim otoczeniu rozumie pobudki etyczne weganizmu, to już niekoniecznie pojmuje, jak można pozbawić się konkretnych doznań smakowych. Nie wiem, jak Wam, ale mi akurat tego nie brakuje i nigdy nie brakowało. Wędliny, sery czy parówki sojowe są raczej wyjątkiem niż regułą w moim menu. Ostatnio jednak nadmiar tofu w lodówce i jego kończąca się data przydatności skłoniły mnie do zrobienia pasty, która bardzo przypomina tradycyjny twarożek. Jeśli lubiliście ten smak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Z rzodkiewką i/lub papryką jest po prostu doskonały!:)

Składniki:
v  1 op. tofu naturalnego
v  4-5 łyżek mleka sojowego
v  sok z połowy cytryny
v  1/4  szkl. zielonych oliwek
v  1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
v  spora garść szczypiorku
v  pieprz

Wykonanie:
  1. Miksujemy wszystkie składniki  poza szczypiorkiem.
  2. Dodajemy szczypiorek i mieszamy całość łyżką.
Fot.R.Kołomłocki
Fot.R.Kołomłocki

4 komentarze:

  1. mam kostkę tofu w lodówce i zastanawiałam się, co dobrego mogę z niego przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie tofu polecasz? Jakos nie moglam sie wczesniej do niego przekonać (solo) ale w Twojej wersji mi sie podoba a skoro smakuje jak twarożek,ktory uwielbiałam (teraz nie moge nabiału) to spróbuje :)a na slodko twarozek z tofu?masz przepis jakiś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję to standardowo dostępne w Polsce, czyli to z Polsoi. Spróbuj może odcisnąć nadmiar wody i po zmiksowaniu wszystkich składników odczekać kilka godzin, tak żeby tofu "przejęło" smak dodatków. Pozdrawiam:)

      Usuń