Chcecie
podnieść swój poziom żelaza? Jedzcie rośliny strączkowe w połączeniu z wit. C! Jako,
że temat ten zajmuje mnie od wielu tygodni, zdążyłam odkryć całkiem sporo kombinacji
dobrze przyswajalnego żelaza (osobny wpis wkrótce). Jedną z nich (ulubioną!) jest
ciecierzyca w pomidorowym sosie chilli z dużą ilością papryki. Gdyby takie
dania serwował McDonald's, z pewnością mówiłabym "I'm lovin it";)
Składniki:
- 2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (500 g.)
- 1 szkl. bulionu warzywnego (ew. 1/2 szkl. wody i kostka bulionu warzywnego)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- po 1/2 łyżeczki: chili, imbir, kmin, kurkuma, pieprz
- 2 łyżki mąki+ 1/4 szkl. mleka roślinnego do ewentualnego zagęszczenia
- świeża kolendra do posypania na wierzch
Wykonanie:
- Paprykę kroimy na cienkie paski i pieczemy do
miękkości w piekarniku lub dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno .
- Przecier pomidorowy mieszamy z bulionem, mleczkiem
kokosowym i przyprawami, zagotowujemy.
- Do sosu pomidorowego dodajemy miękką papryką cebulę
z czosnkiem oraz ugotowaną ciecierzycę.
- Jeżeli ktoś lubi gęste potrawy, dodajemy do
gotującego się dania wymieszaną mąkę z mleczkiem- wlewamy ją ciągle
mieszając.
- Podajemy pposypane świeżą kolendrą.
Fot. CookZoom.pl
jestem fanką takich 'jedno-garnkowych' dań, potrawek :) po składnikach już wiem, że to podbiło by moje podniebienie! :)
OdpowiedzUsuńW końcu znalazłam przepis, gdzie smakuje mi ciecierzyca :-)
OdpowiedzUsuń