czwartek, 11 czerwca 2015

Ciecierzyca z papryką w pomidorowym sosie chili

Chcecie podnieść swój poziom żelaza? Jedzcie rośliny strączkowe w połączeniu z wit. C! Jako, że temat ten zajmuje mnie od wielu tygodni, zdążyłam odkryć całkiem sporo kombinacji dobrze przyswajalnego żelaza (osobny wpis wkrótce). Jedną z nich (ulubioną!) jest ciecierzyca w pomidorowym sosie chilli z dużą ilością papryki. Gdyby takie dania serwował McDonald's, z pewnością mówiłabym "I'm lovin it";)

Składniki:

  •  2 szkl. ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (500 g.)
  • 1 szkl. bulionu warzywnego (ew. 1/2 szkl. wody i kostka bulionu warzywnego)
  •  2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • po 1/2 łyżeczki: chili, imbir, kmin, kurkuma, pieprz
  • 2 łyżki mąki+ 1/4 szkl. mleka roślinnego do ewentualnego zagęszczenia
  • świeża kolendra do posypania na  wierzch
Wykonanie:
  1. Paprykę kroimy na cienkie paski i pieczemy do miękkości w piekarniku lub dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno .
  3. Przecier pomidorowy mieszamy z bulionem, mleczkiem kokosowym i przyprawami, zagotowujemy.
  4. Do sosu pomidorowego dodajemy miękką papryką cebulę z czosnkiem oraz ugotowaną ciecierzycę.
  5. Jeżeli ktoś lubi gęste potrawy, dodajemy do gotującego się dania wymieszaną mąkę z mleczkiem- wlewamy ją ciągle mieszając.
  6. Podajemy pposypane świeżą kolendrą.
    Fot. CookZoom.pl
     

2 komentarze:

  1. jestem fanką takich 'jedno-garnkowych' dań, potrawek :) po składnikach już wiem, że to podbiło by moje podniebienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu znalazłam przepis, gdzie smakuje mi ciecierzyca :-)

    OdpowiedzUsuń