Natrafiłam
kiedyś gdzieś w Internecie na przepis na róże z ciasta francuskiego i tak mi
się spodobały, że postanowiłam sama je zrobić. Wszystko byłoby pięknie gdyby
nie fakt, że przepis z którego korzystałam okazał sie na tyle skomplikowany, że
3 op. ciasta poszły na marne :D A że jestem uparta jak ... wreszcie udało mi
się dojść do wersji wykonania tych pyszności, która okazała się być strzałem w
dziesiątkę i do tego banalnie prostym!;) Wyglądają pięknie, sprawdzą się
rewelacyjnie na deser lub imprezę. Można też zaszaleć i podać je w towarzystwie
lodów.
Składniki:
v
1 op. ciasta francuskiego
v
3 średniej wielkości czerwone jabłka
v
ok. 1/2 litra wody
v
pół cytryny
v
2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodu)
v
2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
v
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
- Jabłka kroimy na ćwiartki wycinamy gniazdo nasienne,
a następnie każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (ok.2-3
mm.grubości)
- Wodę zagotowujemy z sokiem z cytryny syropem z agawy
i wodą różaną, a następnie wrzucamy do niej plasterki jabłka i gotujemy
ok. 5 min. tak aby plasterki jabłka były miękkie, ale się nie rozpadały. Odcedzamy
(pozostałą wodę można wykorzystać jako bazę do koktajlu) i studzimy.
- Ciasto francuskie rozwijamy i układamy tak, aby
pozioma strona była szersza. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą
połówkę w poziome paski ok. 2-3 cm. szerokości.
- Wzdłuż każdego paska nakładamy plasterki jabłka, tak aby czerwona skórka była u góry, a plasterek mieścił się na całej lub prawie całej szerokości paska, plasterki mogą lekko zachodzić na siebie. Zostawiamy ok. 0,5 cm. na końcu paska i zawijamy w dość luźny rulon, delikatnie doklejamy koniec paska.
Filmik pomocniczy:
Tutaj bardzo ładnie został zaprezentowany sposób krojenia ciasta. Tak jak pisałam, ja
ciasto przekroiłam na pół, więc paski były krótsze, a jabłka nachodziły na
siebie. Sprawdziło się doskonale i z 1 op. wyszło więcej róż.
- Gotowe róże wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30 min.-
do momentu, w którym będą zarumienione.
- Ładnie prezentują się posypane cukrem pudrem.
Fot. R.Kołomłocki |
Fot.R.Kołomłocki |
Fot.R.Kołomłocki |
Fot.R.Kołomłocki |
wyszły pięknie! muszę też kiedyś spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuń