czwartek, 14 maja 2015

Zapiekane krążki cukinii z sosem a'la rozpuszczona mozarella

Mam szczęście do dobrych, przyjaznych i otwartych ludzi, takich którzy np. szanują mój wybór diety wegańskiej mimo, że być może sami nie czują potrzeby rezygnacji z jedzenia mięsa. Taka właśnie jest mama mojego chłopaka, p. Danka, która przy okazji moich odwiedzin zawsze  o mnie pamięta i przygotowuje coś bezmięsnego. Pomysłami mogłaby obdzielić ze stu kucharzy, a gdyby prowadziła bloga, to pewnie posypałyby się miliony lajków;) Ale przejdźmy do sedna, czyli podkradniętego od niej przepisu na rewelacyjne danie i ciekawy sposób na podanie cukinii. Sos świetnie imituje rozpuszczony ser, a całość jest przepyszna.

Składniki:
Krążki:
v  1 cukinia
v  3-4 łyżki oleju roślinnego
v  2-3 łyżki przyprawy do ziemniaków
v  4 średnie pomidory
v  3-4 średnie cebule
v  1 op. tofu 
v  2 łyżki sosu sojowego
v  2 łyżki płatków drożdżowych (do nabycia np. tu lub dla Poznaniaków tu)
v  1/3 szkl. mleka roślinnego
v  zioła prowansalskie
v  sól, pieprz

Sos (a'la rozpuszczona mozarella;)):
v  1/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
v  1/4 szkl. wody
v  1/4 szkl. oleju roślinnego
v  1 łyżka ziaren słonecznika
v  1-2 łyżki płatków drożdżowych
v  1 łyżka octu
v  2-3 łyżki soku z cytryny
v  sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Cukinię, pomidory i cebulę kroimy w krążki.
  2. Pokrojoną cukinię zanurzamy w oleju i przyprawie do ziemniaków.
  3. Krążki cebuli podsmażamy na niewielkiej ilości oleju starając się nie uszkodzić kształtu krążków.
  4. Tofu kroimy na cienkie paseczki i marynujemy (tj. zanurzamy i odstawiamy na min. 10-15 min., a najlepiej godzinę lub dwie) w sosie sojowym wymieszanym wcześniej z mlekiem i płatkami drożdżowymi.
  5. Układamy na sobie kolejno: doprawioną cukinię, podsmażone krążki cebuli, plasterki pomidora i zamarynowane kawałki tofu.
  6. Posypujemy każdy kawałek ziołami prowansalskimi oraz wg uznania solą i pieprzem.
  7. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30- 40 min., do momentu, w którym pomidor i cukinia będą widocznie przypieczone.
W międzyczasie przygotowujemy sos:
  1. Blendujemy ziarna słonecznika.
  2. Dokładamy do słonecznika resztę składników i blendujemy na gładką masę.
  3. Nakładamy porcję sosu na każdy gotowy krążek. 
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R. Kołomłocki

3 komentarze:

  1. super pomysł - szczególnie na tą "mozzarellę" :) do zrobienia! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Koniecznie wypróbuję tę mozzarellę na jakiejś pizzy!

    OdpowiedzUsuń
  3. *_* zapisuję koniecznie do zrobienia, ta mozarella bardzo mi się podoba, ale krążki cukinii również

    OdpowiedzUsuń