Ciasto
marchewkowe- klasyk. Lubię do niego wracać, bo było to moje pierwsze wegańskie
ciasto (które wyszło tak, jak wyjść miało;)). Zabawne, że jeszcze kilka lat
temu weganizm kojarzył mi się z niebezpieczną skrajnością i
jedzeniem liści sałaty, z ekstremistami, którzy chcą na siłę porwać innych na
"zieloną stronę mocy", a ostatecznie przede wszystkim z
nieznanym, które naturalnie i stopniowo oswojone stało się nieodłączną częścią
mojego życia i świadomości tego, co i jak jem i jak wielki wpływ ma to na mnie.
Ale dosyć już tego filozofowania, czas na małe co nieco;) Dziś ciasto marchewkowe z kremem
Rafaello. Przyznam, że tak lubię to ciasto, że jem je nie tylko jako deser, ale
często np. na śniadanie, a że jest
bardzo odżywcze, to nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia;)
Składniki
Na
ciasto:
- 1,5 szkl. mąki gryczanej
- 1.5 łyżeczki sody
- 1 szklanka ksylitolu (ew. inny dowolny słód)
- 500 g marchewki
- 3/4 szkl. oleju roślinnego (może być kokosowy)
- 3/4 szkl. dowolnych orzechów (np. mieszanka orzechów laskowych i włoskich)
- 3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka soli
Na krem:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. mleka roślinnego
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 8 łyżek płatków migdałowych
- 4 łyżki syropu z agawy (ew. inny dowolny słód)
- opcjonalnie 1 łyżka wody różanej
Wykonanie
Ciasto:
1.
Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
2.
Orzechy siekamy.
3.
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i
odstawiamy na kilka minut.
4.
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę i przyprawy.
5.
W drugiej misce ucieramy olej, cukier i gotowe siemię
(które pełni funkcję "jajka").
6.
Łączymy suche
składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy/ blendujemy..
7.
Do masy dodajemy startą marchew i posiekane orzechy. Całość
dokładnie mieszamy łyżką .
8.
Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
W
między czasie przygotowujemy krem Rafaello:
9.
Kaszę jaglaną blendujemy z mlekiem, syropem z agawy, 4 łyżkami
wiórek oraz 4 łyżkami migdałów i opcjonalnie z wodą różaną, tak aby powstała
gładka masa.
10.
Dodajemy pozostałe wiórki i płatki migdałowe i i mieszamy
całość łyżką.
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuńkocham marchewkowe wypieki, a z kokosem smakują najlepiej! ten krem na wierzchu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! :)
OdpowiedzUsuńooooo! ukochane ciasto <3
OdpowiedzUsuń