piątek, 8 maja 2015

Kulki ryżowe z tofu

Co jak co, ale mój Kochany potrafi mnie zaskoczyć. Jakiś czas temu przygotował dla mnie wegańskie, ryżowe kulki, choć sam weganinem nie jest. Brzmi to może niezbyt ekstrawagancko i nie wydaje się czymś wyszukanym, jednak tak właśnie smakuje. Kuleczki są proste, lekko kruche i smaczne, natomiast sos jest OBŁĘDNY (a zwłaszcza dla tych, którzy lubią sushi) i to głównie on nadaje charakteru temu daniu. Z premedytacją kradnę więc jego przepis i z miłą chęcią go Wam udostępniam:)

Składniki na ok.17 sztuk:
v  1 szkl. ugotowanego ryżu (najlepszy byłby ten do sushi, ew. biały)
v  1 op. tofu
v  sok z 1/2 cytryny
v  1,5 łyżeczki imbiru
v  1 cebula dymka (zielone i białe części)
v  1 ząbek czosnku
v  sól, pieprz
Sos:
v  3 łyżki sosu sojowego
v  1 łyżeczka oleju sezamowego
v  1 łyżeczka utartego imbiru
v  1 łyżeczka octu ryżowego
v  1/2 łyżeczki wasabi

Wykonanie:
  1. Tofu blendujemy z z cytryną, imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.
  2. Zieloną i białą część cebuli drobno siekamy.
  3. Przygotowane wcześniej tofu i posiekaną cebulę mieszamy dokładnie z ryżem.
  4. Z przygotowanej masy formujemy kuleczki i układamy na blaszce do pieczenia.
  5. Zapiekamy na złoty kolor ok.20-25 min. w temp. 200 st.
W międzyczasie przygotowujemy sos:

  • Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Fot. R.Kołomłocki

2 komentarze:

  1. super pomysł, zjadłabym ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. zarówno kuleczki świetne jak i sos pewnie mega pozytywnie zaskakujący! chcę się o tym przekonać, także przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń