Ktoś
ma ochotę na domowej roboty ciasteczka,
które składają się z kilku prostych, łatwo dostępnych składników i
których nie trzeba piec? Z pewnością zaspokoją chęć na "coś
słodkiego" dostarczając przy tym konkretnych wartości odżywczych i
wiadomo, że będą lepsze niż te kupne z
milionem "E-...":)
Składniki na ok. 16 sztuk:
v
1 tabliczka czekolady gorzkiej
v
1/4 szkl. mleka roślinnego
v
1 łyżka oleju kokosowego
v
3/4 szkl. ziaren słonecznika, sezamu i pestek dyni
Wykonanie:
- Ziarna prażymy na suchej patelni.
- Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem i olejem
kokosowym.
- Do czekoladowej masy dodajemy uprażone ziarna i
dokładnie mieszamy.
- Całość wykładamy na kwadratową blachę lub płąski
talerz, rozsmarowujemy, wygładzamy i kroimy delikatnie w dowolne kształty
(kwadraty najprostsze;))
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby dobrze odłamywało się nakrojone części.
Jeśli
komuś ciasteczka wydają się za mało słodkie, można zaszaleć i posypać np. cukrem
pudrem;)
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
Jak coś ma tak mało składników to musi być dobre <3 !
OdpowiedzUsuńcóż mam napisać... SCHRUPAŁABYM <3 !! świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń