niedziela, 24 maja 2015

Ciasto marchewkowe z kremem Rafaello

Ciasto marchewkowe- klasyk. Lubię do niego wracać, bo było to moje pierwsze wegańskie ciasto (które wyszło tak, jak wyjść miało;)). Zabawne, że jeszcze kilka lat temu weganizm kojarzył mi się z niebezpieczną skrajnością i jedzeniem liści sałaty, z ekstremistami, którzy chcą na siłę porwać innych na "zieloną stronę mocy", a ostatecznie przede wszystkim z nieznanym, które naturalnie i stopniowo oswojone stało się nieodłączną częścią mojego życia i świadomości tego, co i jak jem i jak wielki wpływ ma to na mnie.

Ale dosyć już tego filozofowania, czas na małe co nieco;) Dziś ciasto marchewkowe z kremem Rafaello. Przyznam, że tak lubię to ciasto, że jem je nie tylko jako deser, ale często np. na śniadanie, a że  jest bardzo odżywcze, to nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia;)

Składniki
Na ciasto:
  • 1,5 szkl.  mąki gryczanej
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka  ksylitolu  (ew. inny dowolny słód)
  • 500 g marchewki
  • 3/4 szkl. oleju roślinnego (może być kokosowy)
  • 3/4 szkl. dowolnych orzechów (np. mieszanka orzechów laskowych i włoskich)
  • 3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
Na krem:
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 8  łyżek wiórków kokosowych
  • 8 łyżek płatków migdałowych
  • 4 łyżki syropu z agawy (ew. inny dowolny słód)
  • opcjonalnie 1 łyżka wody różanej
Wykonanie
Ciasto:
1.      Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
2.      Orzechy siekamy.
3.      Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 
4.      W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę i przyprawy.
5.      W drugiej misce ucieramy olej, cukier i gotowe siemię (które pełni funkcję "jajka").
6.       Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy/ blendujemy..
7.      Do masy dodajemy startą marchew i posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy łyżką .
8.      Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
W między czasie przygotowujemy krem Rafaello:
9.      Kaszę jaglaną blendujemy z mlekiem, syropem z agawy, 4 łyżkami wiórek oraz 4 łyżkami migdałów i opcjonalnie z wodą różaną, tak aby powstała gładka masa.
10.  Dodajemy pozostałe wiórki i płatki migdałowe i i mieszamy całość łyżką. 

Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki

3 komentarze:

  1. kocham marchewkowe wypieki, a z kokosem smakują najlepiej! ten krem na wierzchu to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń