czwartek, 9 kwietnia 2015

Zupa marchewkowa z jagodami goji

Połączenie marchewki i imbiru jest rewelacyjne! Z jagodami goji i podsmażoną cebulą otrzymamy delikatną, ale zaskakującą w smaku, odżywczą zupę-krem, która idealnie nada się na lekką kolację lub pierwsze danie obiadowe. Jest do tego tak prosta do przyrządzenia, że absolutnie każdy sobie z nią poradzi. Nic tylko gotować!;)

Składniki:
v  2 łyżki oleju kokosowego
v  2  cebule
v  2 liście laurowe
v  2 ziarna ziela angielskiego
v  2 goździki
v  1 łyżka imbiru
v  8-10 marchewek
v  6 szkl. bulionu warzywnego
v  1/2 szkl. jagód goji
v  pieprz, sok z cytryny, świeża kolendra

Wykonanie:
  1. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy razem z imbirem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami, po czym wyjmujemy i wyrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  2. Marchewki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy.
  3. Bulion warzywny miksujemy z ugotowaną marchewką jagodami goji i podsmażoną cebulą.
  4. Doprawiamy pieprzem wg uznania. 
  5. Podajmy z sokiem cytryny i świeżą kolendrą
Fot. R. Kołomłocki

1 komentarz: