Połączenie
marchewki i imbiru jest rewelacyjne! Z jagodami goji i podsmażoną cebulą
otrzymamy delikatną, ale zaskakującą w smaku, odżywczą zupę-krem, która
idealnie nada się na lekką kolację lub pierwsze danie obiadowe. Jest do tego
tak prosta do przyrządzenia, że absolutnie każdy sobie z nią poradzi. Nic tylko
gotować!;)
Składniki:
v
2 łyżki oleju kokosowego
v
2
cebule
v
2 liście laurowe
v
2 ziarna ziela angielskiego
v
2 goździki
v
1 łyżka imbiru
v
8-10 marchewek
v
6 szkl. bulionu warzywnego
v
1/2 szkl. jagód goji
v
pieprz, sok z cytryny, świeża kolendra
Wykonanie:
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy razem z imbirem,
liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami, po czym wyjmujemy i
wyrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
- Marchewki obieramy, kroimy na małe kawałki i
gotujemy.
- Bulion warzywny miksujemy z ugotowaną marchewką
jagodami goji i podsmażoną cebulą.
- Doprawiamy pieprzem wg uznania.
- Podajmy z sokiem cytryny i świeżą kolendrą
Fot. R. Kołomłocki |
pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń