Mój
brat stwierdził dziś (zajadając się "sero"-makowcem z poniższego przepisu) , że co jak co w naszej rodzinie, ale makowce to nam
wychodzą. Krótko i na temat. To chyba najlepsza rekomendacja tego ciasta;)
A czy wiecie, że już 2 łyżki maku po 20 g. dostarczą 91,6 mg magnezu? To prawie
1/3 dziennego zapotrzebowania! Wniosek z tego taki, że święta nie święta- to
ciasto po prostu trzeba jeść;)
Składniki:
Masa "serowa"
v 1,5 szkl. kaszy
jaglanej+ 3 szkl. wody
v szklanka mleka roślinnego
v 3 banany
v
1/4 szkl. słodu (syrop z agawy, cukier, ksylitol itp.)
v
sok z 1 cytryny
Masa makowa
v 1,5 szkl. maku+ 5
łyżek cukru pudru
v 1/2 szkl. mleka roślinnego
v 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
v kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wierzch
v 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
v 6 łyżek mleka roślinnego
v
płatki kokosowe
Wykonanie:
Masa "serowa"
- Kaszę jaglaną gotować w wodzie ok. 15 min. Odstawić
pod przykryciem, wystudzić.
- Ugotowaną kaszę jaglaną zblendować/ zmiksować z
mlekiem, bananami, słodem i sokiem z cytryny.
- 3/4 masy "serowej" wylać na blachę (a 1/4 zostawić do masy makowej)
- Mak z cukrem blendować przez ok. 2-3 min.
- Do rondelka wsypać zblendowany mak, wlać mleko,
dodać olej kokosowy i olejek waniliowy. Całość gotować na małym ogniu i
mieszać do czasu, aż mak wchłonie
mleko i pozostanie nam z tego gęsta makowa papka.
- Łączymy zagotowany mak z pozostałą 1/4 masy "serowej", dokładnie mieszamy lub blendujemy i wykładamy na blachę na wyłożoną wcześniej masę "serową".
- Gotowe ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st.
piekarnika i pieczemy ok. 45 min.
Wierzch
- Czekoladę rozpuszczamy w mleku i rozprowadzamy na
wierzchu ciasta.
- Posypujemy płatkami kokosowymi.
Ważne! Kroić i jeść po ostudzeniu, a najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Fot. CookZoom.pl |
ja uwielbiam makowce, także gdybym tylko miała teraz składniki od razu bym pędziła do kuchni zrobić! co nie zmienia faktu, że z przyjemnością go wypróbuję - wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAga, mam wszystkie składniki, zaraz zrobię, przedeślę fotkę jak mi wyszło!!!!!
OdpowiedzUsuńSuper, czekam!:)
UsuńWygląda super! Jeszcze nigdy nie próbowałam makowca z serem ;d
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie mak :) Ciasto wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńZblenderowac mak, super. Może teraz przyjdziesz posprzatac mi kuchnię? Bo mak jest dosłownie wszędzie!
OdpowiedzUsuńZdarza się;) Następnym razem proponuję blendować w naczyniu z przykryciem.
Usuń