piątek, 3 kwietnia 2015

"Sero"- makowiec bez mielenia

Mój brat stwierdził dziś (zajadając się "sero"-makowcem z poniższego przepisu) , że co jak co w naszej rodzinie, ale makowce to nam wychodzą. Krótko i na temat. To chyba najlepsza rekomendacja tego ciasta;) 
A czy wiecie, że już 2 łyżki maku po 20 g. dostarczą 91,6 mg magnezu? To prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania! Wniosek z tego taki, że święta nie święta- to ciasto po prostu trzeba jeść;)

Składniki:
Masa "serowa"
v  1,5  szkl. kaszy jaglanej+ 3 szkl. wody
v  szklanka mleka roślinnego
v  3 banany
v  1/4  szkl.  słodu (syrop z agawy, cukier, ksylitol itp.)
v  sok z 1 cytryny
Masa makowa
v  1,5  szkl. maku+ 5 łyżek cukru pudru
v  1/2 szkl. mleka roślinnego
v  1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
v  kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wierzch
v  3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
v  6 łyżek mleka roślinnego
v  płatki kokosowe

Wykonanie:
Masa "serowa"
  1. Kaszę jaglaną gotować w wodzie ok. 15 min. Odstawić pod przykryciem, wystudzić.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną zblendować/ zmiksować z mlekiem, bananami, słodem i sokiem z cytryny.
  3. 3/4 masy "serowej" wylać na blachę (a 1/4  zostawić do masy makowej)
Masa makowa

  1. Mak z cukrem blendować przez ok. 2-3 min.
  2. Do rondelka wsypać zblendowany mak, wlać mleko, dodać olej kokosowy i olejek waniliowy. Całość gotować na małym ogniu i mieszać do  czasu, aż mak wchłonie mleko i pozostanie nam z tego gęsta makowa papka.
  3. Łączymy zagotowany mak z pozostałą 1/4 masy "serowej", dokładnie mieszamy lub blendujemy i wykładamy na blachę na wyłożoną wcześniej masę "serową".
  1. Gotowe ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 45 min.
Wierzch
  1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
  2. Posypujemy płatkami kokosowymi. 
Ważne! Kroić i jeść po ostudzeniu, a najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce.
Fot. CookZoom.pl

8 komentarzy:

  1. ja uwielbiam makowce, także gdybym tylko miała teraz składniki od razu bym pędziła do kuchni zrobić! co nie zmienia faktu, że z przyjemnością go wypróbuję - wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga, mam wszystkie składniki, zaraz zrobię, przedeślę fotkę jak mi wyszło!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! Jeszcze nigdy nie próbowałam makowca z serem ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co ma w sobie mak :) Ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zblenderowac mak, super. Może teraz przyjdziesz posprzatac mi kuchnię? Bo mak jest dosłownie wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się;) Następnym razem proponuję blendować w naczyniu z przykryciem.

      Usuń