piątek, 6 marca 2015

Sałatka z granatem i tofu z sosem tahini

Kuchnię wegańską uwielbiam za te momenty, w których czuję się:
a)  trochę odkrywcą: "Wow! Wżyciu bym nie powiedziała, że ta kombinacja może tak smakować!";
b) trochę dzieckiem, bo to czysta radocha bawić się w kuchni, a potem zobaczyć coś znanego w nieznanej dotąd odsłonie i nie móc uwierzyć, że wyszło, to co wyszło;
c) trochę chemikiem: "A cóż sie zadzieje, jeśli połączę te dwie rzeczy?";)

Kuchnia wegańska nauczyła mnie odkrywania, kombinowania i zachwycania się nowymi smakami i połączeniami. I tak oto zrodził się pomysł na dzisiejszą sałatkę, a natchnęła mnie walentynkowa kolacja w jednym z poznańskich lokali. Podawano tam rukolę w połączeniu z roszponką, był też jakiś ser i jakiś biały sos. Zdecydowanie danie nie było wegańskie, ale przepięknie się prezentowało. Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby stworzyć coś podobnego wizualnie, ale całkowicie roślinnego. Wyszło pięknie i pysznie! Sos jest oryginalny w smaku i rewelacyjnie komponuje się z granatem, tofu i roszponką. Próbujcie!:)

Składniki:
  • 1/2 op. roszponki
  • granat
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1/3 op. przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • sos sojowy
Sos:
  • pół ząbka czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini (można kupić gotową lub zrobić samemu np. tak)
  •  2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Wykonanie:
  1. Roszponkę myjemy, suszymy.
  2. Granat obieramy (instrukcję znajdziecie np. tu).
  3. Tofu kroimy w kostkę, zanurzamy w sosie sojowym, oleju i przyprawie do ziemniaków, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok.10- 15 min., tak żeby tofu "przyjęło"smak.
  4. Marynowane wcześniej tofu podsmażamy.
Przechodzimy do sosu.
  1. Czosnek drobno siekamy i mieszamy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  1. Roszponkę, gotowe tofu i granat układamy warstwowo na talerzu i polewamy sosem (wersja bardziej efektowna) lub po prostu mieszamy wszystkie składniki.
Fot.CookZoom.pl

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł :) przede wszystkim uwielbiam takie dressingi do sałatek, właśnie z tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna, pełna kolorów i smaków sałatka!

    OdpowiedzUsuń