Jaki
jest przepis na wymarzony poranek? Dla mnie to taki, kiedy wstaję wyspana,
wiem, że dziś nic nie muszę, a przed mną słodkie śniadanie i jedyne moje
zadanie to ułożenie planu przyjemności na resztę dnia. Oj jak ja lubię takie
dni! (Oj jaka szkoda, że jest ich tak mało!;))
Wracając
do sedna, na taką leniwą sobotę czy niedzielę idealnie sprawdzą się pancakes, czyli
amerykańskie naleśniki- u mnie trochę spolszczone, tj. wzbogacone jabłkami/
gruszkami, a oprócz tego ziarnami sezamu i migdałami, żeby były bardziej wartościowe. Pozostaje mi teraz jedynie życzyć Wam smacznego i jak najwięcej takich hedonistycznych dni:)
Składniki na ok. 26 szt.:
Pancakes:
- 1szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mleka roślinnego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 jabłka/ gruszki
Polewa:
- 3 łyżki ziaren sezamu i 3 łyżki migdałów
- ok. 1/2 szkl. syropu klonowego
Wykonanie:
Pancakes:
- Jabłka/ gruszki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki (oprócz jabłek) dokładnie
mieszamy/ miksujemy (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
- Do gładkiego ciasta dodajemy starte jabłka/ gruszki
i mieszamy łyżką całość.
- Na niewielkiej ilości oleju roślinnego smażymy pancakes
(po obu stronach), nakładając je stołową łyżką (u mnie średnio 2,5 łyżki
ciasta na 1 pancake)
Polewa:
- Migdały siekamy drobno i razem z ziarnami sezamu
prażymy ok. 5 min. na patelni.
- Następnie mieszamy uprażony sezam i migdały z
syropem klonowym.
- Gotowe pancakes układamy jeden na drugim i polewamy
przygotowanym sosem.
Fot. R. Kołomłocki |
Fot. R. Kołomłocki |
cudowne!
OdpowiedzUsuńCoś mi wpisy się nie wpisują poprawnie:) A ślinka leci, serio, narobiłaś mi apetytu, zrobię niebawem!
OdpowiedzUsuńświetne placuszki zarówno jak i zdjęcia :) to zdecydowanie wymarzony przepis na weekendowy poranek :)
OdpowiedzUsuń